Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίχθηκε γρήγορα σε πόλεμο χαρακωμάτων παρά την προηγμένη τεχνολογία με τους δυτικούς στρατιώτες να μαθαίνουν με τον πιο δύσκολο τρόπο τι είναι μάχη με ισότιμο αντίπαλο.
Αμερικανοί βετεράνοι από τον πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν μίλησαν στο Business Insider για τις συνθήκες που νόμιζαν πως θα αντιμετωπίσουν, αλλά και τι πραγματικά βίωσαν στο μέτωπο.
Μιλώντας ανώνυμα -ο ένας συστήθηκε με το παρατσκούλι Jackie- ξεκαθάρισαν ότι όλοι, ακόμη και οι ίδιοι, είχαν λάθος αντίληψη της πραγματικότητας. «Νομίζαμε πως θα κάνουμε διακοπές», είπαν για την κατάταξη στη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας, σώμα φτιαγμένο για τους ξένους εθελοντές και μισθοφόρους.
«Θέλαμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της πατρίδας», είπαν και πρόσθεσαν ότι «ορισμένοι νόμιζαν πως θα γίνουν ήρωες και άλλοι δεν περίμεναν πραγματικά να πεθάνουν… Όμως, όλοι μας νομίζαμε ότι θα έχουμε υπεροπλία ή θα πολεμάμε με τους όρους μας, ειδικά αυτούς που ξέραμε».
Εντούτοις, η πραγματικότητα τους διέψευσε, αφού σύντομα οι μάχες κατέληξαν σε πόλεμο χαρακωμάτων, παρόμοιο με εκείνον του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αν υπάρχει πρόοδος στο μέτωπο σε αντίθεση με έναν αιώνα πριν, δεν οφείλεται σε νέες τακτικές ή τα ανεπτυγμένα όπλα, αλλά στην έλλειψη πολεμοφοδίων που μπορεί να παρατηρηθεί σε κάποια πλευρά.
«Πρέπει να μάθεις ξανά όσα ξέρεις»
Πέρα από το λάθος σκεπτικό των δυτικών στρατιωτών και την έλλειψη στιβαρού κινήτρου -μάχονται για άλλη χώρα που δεν έχουν κανένα συναισθηματικό ή πρακτικό δεσμό- αντιμετώπισαν και επιχειρησιακές δυσκολίες.
Οι Ουκρανοί αν και με απειρία στον πόλεμο, γρήγορα προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, αφού δεν είχαν άλλη επιλογή, ούτε γνώριζαν κάποιον τρόπο να πολεμούν. Όμως, οι δυτικοί καθότι βετεράνοι υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους.
«Στην Ουκρανία πρέπει να μάθεις από την αρχή όσα ξέρεις. Εδώ δεν ψάχνεις αντάρτες στα βουνά. Μάχεσαι σε χαρακώματα κι έχεις την απειλή των drones, που είναι χειρότερα από τους βομβαρδισμούς ή τα αεροπλάνα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή και εκεί που δεν το περιμένεις. Δεν υπολογίζουν τον καιρό, ούτε έχουν συγκεκριμένο πεδίο δράσης», είπαν χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους, εκθείασαν τη μαχητικότητα των Ουκρανών αναφέροντας: «Δείτε πόσο περίφημα τα πάνε. Δεν ήξεραν τίποτα και όμως έμαθαν, επειδή δεν είχαν κάποιον από πάνω να τους πιέζει τι να κάνουν. Ή καλύτερα δεν νόμιζαν πως ήξεραν τα πάντα».
Πολλοί ξένοι μαχητές λοιπόν έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και πλέον λίγοι πηγαίνουν να πολεμήσουν, με το Κίεβο να δυσκολεύεται να επιστρατεύσει άλλους Ουκρανούς και να στέλνει κατάδικους στην πρώτη γραμμή, υποσχόμενο αμνηστία.