«Θύμα ατυχήματος» σε ελικόπτερο αποκαλούν ιρανικά μέσα ενημέρωσης τον Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι ενώ περιγράφουν έρευνες σε εξέλιξη στη βορειοδυτικό Ιράν όπου πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση. 

Τρία ελικόπτερα μετέφεραν την ιρανική ηγεσία στο Αζερμπαϊτζάν και τα δύο είναι ασφαλή. Για το τρίτο διεξάγονται έρευνες, ενώ η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει προσευχές και οι ασάφειες συνεχίζονται.

Νωρίτερα έγινε λόγος για αναγκαστική προσγείωση στη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή του περιστατικού ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Πάντως Ιρανοί αξιωματούχοι μεταφέρουν την ανησυχία τους λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ιρανός αξιωματούχος δήλωνε μάλιστα στο Reuters ότι «η ζωή του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών είναι σε κίνδυνο».  Στον λογαριασμό του προέδρου στο Instagram εμφανίστηκε γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε λόγω ομίχλης και ότι η συνοδεία του προέδρου συνέχισε προς τον προορισμό της οδικά.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε το Fars:

Πάντως η συγκεκριμένη φωτογραφία θεωρείται πως είναι αρχείου χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες αυτές να επιβεβαιώνεται.

Τα διεθνή πρακτορεία

Tο Associated Press επικαλέστηκε την κρατική τηλεόραση του Ιράν, σύμφωνα με τον οποία ελικόπτερο υπέστη «σκληρή προσγείωση» κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Με βάση το δημοσίευμα, ο Ραΐσι είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Ο βρετανικός Guardian, που μεταδίδει live τις εξελίξεις κάνει επίσης λόγο για ανώμαλη προσγείωση, ωστόσο επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του Ιράν για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυσχαιρένουν την επιχείρηση διάσωσης.

Τοπικά ΜΜΕ επικαλείται το CNN που κάνει λόγο συντριβή του ελικοπτέρου.

H Wall Street Journal στον τίτλο της αποδίδει τις πληροφορίες στο Ιράν, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακόμα το ελικόπτερο.

Σημειώνεται, πως το Ιράν πετάει μια ποικιλία ελικοπτέρων στη χώρα, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών για αυτά. Ο στρατιωτικός εναέριος στόλος του χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.