O σημαντικότερος προμηθευτής της Ρωσίας μικροηλεκτρονικής και εργαλειομηχανών για την παραγωγή ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων από το 2023 είναι η Κίνα, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.

Από τα τέλη του 2023 σε ανάλυση της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) τονίζεται ότι στην χειρότερη περίπτωση το ΝΑΤΟ έχει μόλις μια πενταετία στη διάθεσή του, για να διατηρήσει την αποτρεπτική του δύναμη έναντι μιας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης σε χώρα-μέλος του.

Ο Κρίστιαν Μέλινγκ, συντάκτης της έρευνας και επικεφαλής του Κέντρου Ασφάλειας και Άμυνας της DGAP, δηλώνει στην DW ότι: «στο τέλος της ημέρας πρέπει απλά να πούμε ανοιχτά ότι ο πρόεδρος Πούτιν ζει μόνο μέσα από αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος παραμένει το κύριο μέλημά του και δυστυχώς η ειρήνη δεν βρίσκεται πλέον στο οπτικό του πεδίο».

Σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο, το αμερικανικό think tank του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) συμπεραίνει ότι «οι συνεχιζόμενες ριζικές στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις» του Πούτιν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας «δείχνουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβατικού πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, πρόσκειται στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, διερεύνησε για δεύτερη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την προμήθεια εξαρτημάτων για τη ρωσική βιομηχανία όπλων από το εξωτερικό, καθώς και το πώς η ρωσική πολεμική βιομηχανία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν τη διακίνηση αγαθών προς τη Ρωσία, δίνοντας έμφαση στις μικροηλεκτρονικές τεχνολογίες, που προορίζονται για πυραύλους και βόμβες ολίσθησης. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών διερεύνησε, επίσης, το εμπόριο μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλων, που ελέγχονται από υπολογιστή.

«Από το προηγούμενο έτος ο στρατός της Ουκρανίας εντοπίζει κυρίως ηλεκτρονικά κινεζικής κατασκευής σε ρωσικά όπλα», τονίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο ουκρανός ειδικός σε θέματα κυρώσεων, Βλαντισλάβ Βλάσιουκ: «Σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην ίδια τη Ρωσία. Εάν αύριο σταματούσαν όλες οι εισαγωγές μικροηλεκτρονικών, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να παράγει οπλικά συστήματα».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει στραφεί με επιτυχία σε απλούστερα εξαρτήματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Το think tank με την επωνυμία CSIS υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «για καθοριστικά εξαρτήματα και ηλεκτρονικά, που χρειάζεται για την πολεμική του μηχανή, το Κρεμλίνο έχει στραφεί στις τεχνολογίες διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ή ακόμη και σε αμιγώς πολιτικές τεχνολογίες».

Ουσιαστικά, πρόκειται για εξαρτήματα που δεν περιλαμβάνονται μέχρι σήμερα στις αμυντικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία.