Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτείνει την καταβολή 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (10,24 εκατ. ευρώ) στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και το ποσό θα προορίζεται για τη Γάζα, που βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση την οποία πυροδότησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.
Η πρόταση του ομοσπονδιακού Συμβουλίου, που ανακοινώθηκε σήμερα ύστερα από εβδομάδες καθυστερήσεων, αντιστοιχεί στο ήμισυ του ποσού που επρόκειτο αρχικά να δοθεί στην UNRWA το 2024.
«Η συνεισφορά των 10 εκατ. φράγκων από την Ελβετία στην UNRWA περιορίζεται στη Γάζα και έχει στόχο να καλύψει τις πιο επιτακτικές, ζωτικές ανάγκες: τροφή, νερό, κατάλυμα, βασικές υγειονομικές ανάγκες, επιμελητεία», ανέφερε το ομοσπονδιακό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.
Ο παλαιστινιακός θύλακας αποτελεί στόχο βομβαρδισμών από την πλευρά του Ισραήλ, καθώς και χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων που ζουν εκεί έχουν μεγάλες στερήσεις, ζουν συχνά σε αυτοσχέδια καταλύματα και πολλοί μεταξύ αυτών πάσχουν από υποσιτισμό.
Όπως άλλες χώρες δωρητές, η Ελβετία είχε αναστείλει την παροχή βοήθειας στην υπηρεσία του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2024, μετά τις κατηγορίες σε βάρος της UNRWA από το Ισραήλ για σχέσεις με τη Χαμάς.
«Στην συνολική αξιολόγησή του, το ομοσπονδιακό Συμβούλιο βασίζεται στην ανάλυση της έκθεσης Κολονά, όπως και στον συντονισμό με άλλους δωρητές», δήλωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το συνολικό ποσό της «βοήθειας»
Σε αυτή την έκθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, που είχε γίνει για λογαριασμό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε σημειωθεί στις 22 Μαρτίου ότι η UNRWA έχει «προβλήματα» πολιτικής «ουδετερότητας» αλλά και ότι το Ισραήλ πρέπει να παράσχει «αποδείξεις» για το ότι ορισμένα από τα μέλη της υποτίθεται ότι συνδέονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως η Χαμάς.
Η απόφαση του Συμβουλίου πρέπει να τεθεί «σε διαβούλευση στις επιτροπές εξωτερικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στις 30 Απριλίου, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο Ελβετός επικεφαλής της UNRWA, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το συνολικό ποσό της βοήθειας προς την υπηρεσία που είχε παγώσει από τις χώρες-δωρητές ανερχόταν σε 267 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφειλόταν στο πάγωμα των αμερικανικών κεφαλαίων.
Ο Λαζαρινί είχε επίσης εξηγήσει ότι νέες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλγερία και το Ιράκ, είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν την υπηρεσία, η οποία είχε συγκεντρώσει «πάνω από 115 εκατ. δολάρια σε έξι μήνες» μέσω ιδιωτών δωρητών.
Πηγή: ΑΠΕ