Τη Ρωσία κατηγορούν οι ΗΠΑ για παραβίαση της διεθνής Σύμβασης για την απαγόρευση των Χημικών Όπλων αφού φαίνεται πως χρησιμοποίησαν ασφυξιογόνο αέριο και δακρυγόνα εναντίον του ουκρανικού στρατού.
«Η χρήση τέτοιων χημικών δεν αφορά μεμονωμένο περιστατικό», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να υποχρεώσουν τους ουκρανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τα χαρακώματα ώστε να αποκομίσουν εδαφικά κέρδη στα πεδία των μαχών.
Η χλωροπικρίνη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις απαγορευμένες τοξικές ουσίες από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της συμμόρφωσης με τη ΣΧΟ που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 1993.
Η ουσία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις ως χημικό όπλο εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκτός από τη χλωροπικρίνη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως δακρυγόνα (CN/CS) στα πεδία των μαχών, σύμφωνα με αναφορές του ουκρανικού στρατού που ενστερνίζεται η Ουάσινγκτον. Στρατιώτες που βρίσκονται στα χαρακώματα χωρίς μάσκες αερίου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν δεχόμενοι καταιγισμό πυρών από τον εχθρό.
Η χρήση χλωροπικρίνης από τις ρωσικές δυνάμεις «προέρχεται από το ίδιο σχέδιο δράσης με τις επιχειρήσεις για τη δηλητηρίαση» του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι το 2020 ή του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του το 2018 με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές τις υποθέσεις.
Στο πλαίσιο νέας δέσμης κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή μέτρων σε βάρος τριών ρωσικών οντοτήτων που φέρονται να συνδέονται με τα προγράμματα της Μόσχας για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης ειδικής στρατιωτικής μονάδας που προχώρησε στη χρήση χλωροπικρίνης εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων. Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε τέσσερις ρωσικές εταιρείες που υποστηρίζουν τις προαναφερθείσες κρατικές οντότητες.
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της Συνθήκης για την απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΣΧΟ) στις συνεδριάσεις του ΟΑΧΟ.
Ωστόσο, ο διεθνής Οργανισμός λέει ότι δεν του έχει ζητηθεί επισήμως να διενεργήσει έρευνα για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ