Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκρουσε για ακόμη μια φορά σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θα ισοδυναμούσε με «ανεπίτρεπτη κλιμάκωση», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός.
«Μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη κλιμάκωση, θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων άλλων αμάχων και θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες να τραπούν σε φυγή», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, απευθύνοντας έκκληση στις ισραηλινές αρχές να μην υλοποιήσουν το σχέδιό τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συμπλήρωσε ότι μια τέτοια επίθεση θα είχε «καταστροφικό αντίκτυπο στους Παλαιστινίους της Γάζας και σοβαρές επιπτώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».
«Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλά άλλα κράτη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια τέτοια (στρατιωτική) επιχείρηση. Καλώ όσους έχουν επιρροή στο Ισραήλ να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να την αποτρέψουν», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε δηλώσει ότι ο στρατός του θα εισέλθει στη Ράφα ανεξαρτήτως εάν επιτευχθεί συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ράφα θεωρείται από τον ισραηλινό στρατό ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
«Η σκέψη ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων μας είναι εκτός συζήτησης. Θα εισέλθουμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε όλες τις ταξιαρχίες της Χαμάς με ή χωρίς συμφωνία (εκεχειρίας), προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκληρωτική επικράτηση», είπε ο Νετανιάχου σε συγγενείς ομήρων στην Ιερουσαλήμ.
Σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, στη Ράφα, έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
«Πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστερήσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων, οι οποίοι κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλες δικαιολογίες. Τώρα πρέπει να δράσουμε», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία, λίγο πριν να αναχωρήσει για το Ισραήλ, στο πλαίσιο της έβδομης περιοδείας του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν επτά μήνες. «Θέλουμε να δούμε αυτήν τη συμφωνία να υλοποιείται εντός των επόμενων ημερών», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που έχει γίνει καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ο Μπλίνκεν είπε ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός, για να ανακουφίσουμε από τα δεινά και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον, που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι θα οδηγηθούμε σε κάτι πραγματικά βιώσιμο και θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη στους ανθρώπους, που την έχουν απελπισμένα ανάγκη», πρόσθεσε.
Στις συνομιλίες, που θα έχει αύριο, Τετάρτη, στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητήσει με τον Νετανιάχου τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, για να αυξηθεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα. Μολονότι παρατηρείται κάποια βελτίωση στην ανθρωπιστική κατάσταση στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ώστε να διασφαλιστεί πως η βοήθεια θα φτάνει στους ανθρώπους.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι πρώτες αποστολές βοήθειας απευθείας από την Ιορδανία με προορισμό τη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ, που ξανάνοιξε πρόσφατα στη βόρεια Γάζα, θα αναχωρήσουν εντός της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν αγαθά μέσω του λιμανιού της Ασντόντ. «Ο νέος θαλάσσιος διάδρομος θα είναι έτοιμος σε περίπου μία εβδομάδα», πρόσθεσε. «Αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης, που θα είναι αποτελεσματικός και θα λειτουργεί – αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας σαφής κατάλογος των ειδών που χρειάζονται στη Γάζα, ώστε να αποφευχθούν οι «αυθαίρετες αρνήσεις» εισόδου τους στον θύλακα.
Πηγή: ΑΠΕ