Ο εφιάλτης του ISIS μπορεί να φαντάζει παρελθόν στην Ευρώπη, όμως η ισλαμική τρομοκρατία επιστρέφει και μπορεί δριμύτερα, εξαιτίας μιας μικρής οργάνωσης που αποτελείται από ακραίους τζιχαντιστές που τρομάζουν μέχρι και τους Ταλιμπάν.
Πρόκειται για την οργάνωση ISIS-Κ που σημαίνει «Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν» και επανήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, γιατί ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, ενώ τελευταία φορά απασχόλησε με το χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Το Business Insider μίλησε με δυτικούς αξιωματούχους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί το τζιχαντιστικό παρακλάδι, μπορεί να είναι μικρό στο μέγεθος, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στόχος του είναι να εφαρμόσει την «βούληση του Αλλάχ» και διακρίνεται για βαρβαρότητα σε στρατιώτες και αμάχους.
Από την αφάνεια, σε διάδοχο του ISIS
Η οργάνωση δημιουργήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2015, όταν μετά από συνεννόηση με το Ισλαμικό Κράτος οι αρχηγοί οργανώσεων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ορκίστηκαν πίστη στον Χαφίζ Σαΐντ Χαν, που αυτοανακηρύχθηκε εμίρης του «Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν»
Αρχικά, βρήκε έρεισμα στη μικροαστική τάξη του Πακιστάν και σε περιοχές με θρησκευτικά πανεπιστήμια, ώστε να καταστεί δορυφόρος του ISIS στην Ινδία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα διείσδυσε στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, Κουνάρ, Νανγκαρχάρ και Νουριστάν. Παράλληλα, συγκέντρωσε μαχητές από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Ρωσία, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Σρι Λάνκα.
Το ιταλικό Istituto Analisi Relazioni Internazionali αναφέρει ότι εκείνη την εποχή Ταλιμπάν και ΗΠΑ σύναψαν «άτυπη ανακωχή» για να πολεμήσουν τη συγκεκριμένη οργάνωση. Έτσι, χερσαίες επιθέσεις των πρώτων και στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα των δεύτερων εξάλειψαν σχεδόν την οργάνωση έως και το 2019, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι επέζησαν περίπου 10 άτομα, από μερικές χιλιάδες μαχητών.
Όμως, η ήττα του ISIS στη Μέση Ανατολή και η άνοδος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο για αναδιοργάνωση. Στις 26 Αυγούστου 2021 εξαπέλυσε επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 άτομα και έκτοτε έγινε ο «επίσημος διάδοχος του ISIS» με βάση τη Washington Post.
Πόλεμος στο όνομα του Αλλάχ ή των ναρκωτικών;
Η οργάνωση ISIS-Κ διαμηνύει ότι θέλει να αναβιώσει την ιστορική επαρχία του Χορασάν, που δημιουργήθηκε από το Περσικό κράτος των Σασσανιδών τον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα, δραστηριοποιείται στρατιωτικά κυρίως στο Ιράν και ιδιαίτερα τον περίφημο «δρόμο του οποίου», παρότι η εισαγωγή ηρωίνης στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν έχει μειωθεί δραματικά.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει η δράση του βρίσκεται εκτός ελέγχου, αφού οι Ταλιμπάν απέτυχαν να την περιορίσουν στρατιωτικά. Επίσης, η Δύση φοβάται μεν τις δυνατότητες του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια επιθετική κίνηση.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Μερικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα, γιατί λίγο νωρίτερα η Ρωσία βοήθησε στρατιωτικά το Ιράν, ώστε να χτυπήσει τον ISIS-Κ. Συγκεκριμένα, φέρεται η Μόσχα να έστειλε ειδικές μονάδες για να εκπαιδεύσουν τμήματα του ιρανικού στρατού, για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές και να εξαλύψουν τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.
Παράλληλα, η βαρβαρότητα του μακελειού στη Μόσχα και κυρίως το γεγονός ότι στρατολογήθηκαν απλοί πολίτες που γρήγορα έγιναν φονικές μηχανές, αρχίζουν να θέτουν σε εγρήγορση τη Δύση. «Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για αυτές τις οργανώσεις να αναδυθούν και να γίνουν πιο ικανές», είπε χαρακτηριστικά ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Joseph Votel και τόνισε πως «το ISIS-K είναι μία από αυτές τις οργανώσεις, που βρίσκονται σε ανοδική πορεία αυτή τη στιγμή».