Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το Reuters αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

Τα μέλη της οργάνωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες στην πλατφόρμα αυτή του «μάρτυρα» που ποζάρει μπροστά από τη σημαία του ISIS κρατώντας όπλο και φορώντας γιλέκο αυτοκτονίας.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανο του ISIS, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Υπενθυμίζεται πως το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.

Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η Ουάσιγκτον απειλεί με αντίποινα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν μετά τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.

«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοι συνδέονται με αυτή (σ.σ. την επίθεση), θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση.

Νέες εκρήξεις το βράδυ

Σημειώνεται πως προ ολίγου το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στα προάστια της Καμπούλ.

Δεν υπάρχουν – προς το παρόν – λεπτομέρειες αναφορικά με τις τοποθεσίες των τελευταίων εκρήξεων που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ούτε για πιθανά θύματα.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκανε λόγο για μία τρίτη έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή.

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός

Νεότερος απολογισμός που μετέδωσαν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενα μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, κάνει λόγο για 60 Αφγανούς νεκρούς, ως αποτέλεσμα των εκρήξεων. Ακόμη 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα, ανέφεραν τα ίδια Μέσα.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι τουλάχιστον 12. Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε λίγο νωρίτερα ότι οι 11 από αυτούς ήταν πεζοναύτες.