Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες λιμού, που, όπως υποστηρίζει, υφίστανται ήδη σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, κρούει η επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).
Σε ακρόασή της από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη, η Σαμάνθα Πάουερ ρωτήθηκε αν η εκτίμηση αυτή ισχύει ιδιαιτέρως για το βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα. Η απάντηση που έδωσε ήταν «ναι».
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η θετική αυτή απάντηση καθιστά την Πάουερ την πρώτη εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, που επιβεβαίωσε δημοσίως την εκτίμηση αυτή.
Κατάσταση λιμού θεωρείται πως υφίσταται όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πλήττεται από ακραίες ελλείψεις τροφίμων. Επιπροσθέτως, τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αν και η κήρυξη λιμού δεν πυροδοτεί επίσημη διεθνή απάντηση, θεωρείται ως η υψηλότερη ένδειξη συναγερμού για επικείμενο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Προηγουμένως κατά την ακρόασή της, η Πάουερ ρωτήθηκε για πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης από τις αρχές Απριλίου ότι η USAID κοινοποίησε προειδοποίηση ως προς αυτό σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Η Πάουερ εξήγησε κατά την ακρόασή της ότι η προειδοποίηση αυτή στηρίχθηκε στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Σταδίου Ασφαλείας Τροφίμων» (IPC).
Η πρωτοβουλία IPC έχει ένα σύστημα πολλών σταδίων, για να εκτιμά πόσοι άνθρωποι πλήττονται από πείνα και σε ποιο βαθμό. Αυτό χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με δεδομένα της IPC από τις 18 Μαρτίου, ήδη τότε επίκειτο λιμός. Αναμενόταν να εμφανιστεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στα μέσα Μαρτίου και τον Μάιο. «Πιστεύουμε ότι η αποτίμηση αυτή είναι αξιόπιστη», σημείωσε η Πάουερ.
Η επικεφαλής της USAID υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τρέχουσες παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αρκετές, «για να αποτρέψουν τον λιμό, που απειλεί τον νότο και τις συνθήκες που ήδη οδηγούν σε αυξημένους θανάτους παιδιών στον βορρά» του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από τις συντονισμένες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.
Έκτοτε, το Ισραήλ διεξάγει μαζική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένας από τους δηλωμένους στόχους του είναι να «καταστρέψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται εκεί στην εξουσία.
Το Ισραήλ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις διεθνώς για τον βαρύ απολογισμό νεκρών μεταξύ των αμάχων και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το dpa.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.