Ο Ο. Τζ. Σίμπσον (πλήρως όνομα Όρενθαλ Τζέιμς Σίμπσον) πέθανε σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο και ο θάνατος του διχάσει τις ΗΠΑ, αφού τις τελευταίες δεκαετίες μετατράπηκε σε persona non grata.
«Καλό παράδεισο» και «αυτό το σίχαμα δεν θα λείψει σε κανέναν» είναι μερικές χαρακτηριστικές αντιδράσεις για τον πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, που υπήρξε από τους πρώτους Αφροαμερικανούς σταρ, ενώ στην πορεία έγινε ηθοποιός και μετέπειτα τηλεσχολιαστής, μέχρι να κατηγορηθεί για διπλή δολοφονία, το 1995 και να δικαστεί στη «δίκη του αιώνα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Έκτοτε, αποσύρθηκε σταδιακά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά το όνομα του έγινε αστείο σε δημοφιλή sitcoms, όπως οι Simpsons, Family Guy και South Park, προσφέροντας στιγμές γέλιου, αλλά και έντονου προβληματισμού.
Τελικά, ήταν δολοφόνος, αθώος ή ένας «γελωτοποιός» που έκανε το κέφι του μέχρι να πεθάνει;
Η «δίκη του αιώνα»
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι από βεντέτα του NFL, σε σταρ του κινηματογράφου, ο Ο.Τζ. Σίμπσον κρίθηκε αθώος το 1995 για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του, της Νικόλ Μπράουν και του φίλου της, Ρον Γκόλντμαν, στη «δίκη του αιώνα», όπως την αποκάλεσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Μια δίκη με όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω του και φορτισμένη λόγω του ρατσιστικού χαρακτήρα που πήρε η υπόθεση.
Η ακροαματική διαδικασία συνάρπασε τη χώρα και η αθωωτική απόφαση εξακολουθεί να προκαλεί διαμάχες, σχεδόν 30 χρόνια μετά.
Ο Ο.Τζ. Σίμπσον αθωώθηκε στην ποινική δίκη, όμως στην αστική, το 1997, κρίθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο της Μπράουν και του Γκόλντμαν και καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημίωση άνω των 33 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειές τους – κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Καταδίωξη σε live μετάδοση
Στις 12 Ιουνίου 1994, αφού η Μπράουν και ο Γκόλντμαν βρέθηκαν νεκροί έξω από το διαμέρισμα της γυναίκας στο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες, ο Σίμπσον χαρακτηρίστηκε «πρόσωπο ενδιαφέροντος» για την αστυνομία.
Πέντε ημέρες αργότερα, αφού παρέστη στην κηδεία της πρώην συζύγου του μαζί με τα δύο παιδιά τους, του ασκήθηκε δίωξη για δύο ανθρωποκτονίες. Ο Ο.Τζ. Σίμπσον εξαφανίστηκε προτού συλληφθεί, κάτω από τη μύτη των αστυνομικών.
Το θέαμα που θα ακολουθούσε στις 17 Ιουνίου 1994, σε ζωντανή μετάδοση χάρη στα ελικόπτερα που τον παρακολουθούσαν επί 45 λεπτά, συνάρπασε όλες τις ΗΠΑ: μια καταδίωξη, σε χαμηλή ταχύτητα, με δεκάδες περιπολικά να ακολουθούν το λευκό Ford Bronco στο οποίο επέβαινε ο Σίμπσον, με οδηγό τον φίλο και πρώην συμπαίκτη του στο NFL, τον Αλ Κάουλινγκς.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σχεδόν 95 εκατομμύρια Αμερικανοί καρφώθηκαν μπροστά στις οθόνες τους για να δουν τις εξελίξεις – περισσότεροι και από όσους παρακολούθησαν τον τελικό του πρωταθλήματος, εκείνη τη χρονιά. Εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής οι παραγγελίες πίτσας εκτοξεύτηκαν για δύο ώρες, μέχρι να επιστρέψει ο Σίμπσον στο σπίτι του και να παραδοθεί στους αστυνομικούς.
Ο Ο.Τζ. Σίμπσον, που ποτέ δεν παραδέχτηκε την ενοχή του, διέψευδε ότι επιχείρησε να διαφύγει εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς να πάει στον τάφο της πρώην συζύγου του. Μέσα στο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί βρήκαν μια τσάντα που περιείχε το διαβατήριό του, μετρητά και ένα ρεβόλβερ 357 Magnum.
Όμως τα ευρήματα αυτά δεν παρουσιάστηκαν ποτέ ως αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση, επειδή το όχημα δεν ανήκε στον ύποπτο και κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει ποιος τα έβαλε εκεί.
Το τέλος του
Τον Ιανουάριο του 2007 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «If I Did It» («Εάν το Έκανα»), στο οποίο αναφερόταν υποθετικά στους φόνους που κατηγορήθηκε. Όμως, σε κάποια σημεία οι δολοφονίες περιγράφονταν με τόσες λεπτομέρειες, που αρκετοί ευλόγως σκέφτηκαν ότι μόνο κάποιος που ήταν εκεί θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο καλά.
Μερικούς μήνες αργότερα η οικογένεια του Γκόλντμαν κέρδισε την αγωγή που είχε κάνει για τα δικαιώματα του βιβλίου και το επανέκδωσε με ένα εξώφυλλο που… έκρυβε επιμελώς το «If» («Εάν»), ώστε να διαβάζεται σαν «I did it» («Το Έκανα»).
Επίσης, την ίδια χρονιά βρέθηκε ξανά μπλεγμένος σε δικαστική περιπέτεια μετά τη σύλληψή του στο Λας Βέγκας για ένοπλη ληστεία.
Υπό την απειλή όπλου έκλεψε αθλητικά αναμνηστικά από δύο εμπόρους σε ξενοδοχείο-καζίνο της πόλης. Για την υπόθεση αυτή κρίθηκε ένοχος την επόμενη χρονιά και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 33 ετών με δικαίωμα αποφυλάκισης έπειτα από εννέα χρόνια, ενώ το 2017 αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.
Στις 10 Απριλίου ο Σίμπσον πέθανε από καρκίνο και σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του ήταν «περιτριγυρισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του».