Έξι μήνες μετά τη σοκαριστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το τελευταίο απέσυρε όλα τα χερσαία στρατεύματά του από τη νότια Γάζα για τακτικούς «λόγους», όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του πολέμου, καθώς αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ ταξίδευσαν στην Αίγυπτο για ένα νέο γύρο συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός.

Δύο ταξιαρχίες θα παραμείνουν στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας και στο νέο διάδρομο που διχοτομεί πλέον το παλαιστινιακό έδαφος «προκειμένου να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης των IDF και η ικανότητά τους να διεξάγουν ακριβείς επιχειρήσεις», σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Κυριακή.

Πιστεύεται ότι η απομάκρυνση γίνεται κυρίως για την ανακούφιση των εφέδρων μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες έντονων μαχών στην αποδεκατισμένη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, παρά για οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στρατηγικής, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Τα ισραηλινά στρατεύματα, που αποσύρθηκαν σήμερα από τη Γάζα, το έπραξαν για να προετοιμασθούν για μελλοντικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και στη νότια πόλη του θύλακα, τη Ράφα, δήλωσε, στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς

«Οι δυνάμεις εξέρχονται και προετοιμάζονται για τις επόμενες αποστολές τους, βλέπουμε παραδείγματα τέτοιων αποστολών στην επιχείρηση στο Σίφα, και επίσης στην ερχόμενη αποστολή τους στην περιοχή της Ράφα», δήλωσε ο Γκαλάντ σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Για «πρόοδο» στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ/Χαμάς στο Κάιρο μιλά αιγυπτιακή πηγή

Εντωμεταξύ, αιγυπτιακή πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε πως σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει συμφωνία στα βασικά ανάμεσα σε όλα τα μέρη,.

Χθες εστάλησαν αντιπροσωπείες του Ισραήλ όσο και της Χαμάς στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τις νιοστές συνομιλίες με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο επιβεβαίωση της πληροφορίας από τη Χαμάς ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Κατάρ έφυγαν από το Κάιρο, όμως αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες δυο μέρες για να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας. Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ αναμένεται να φύγουν εντός ωρών. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο 48ωρο, πάντα κατά το Αλ Καχέρα, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Χαμάς επανέλαβε χθες ότι ζητούμενα γι’ αυτήν είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, η επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει επανειλημμένα τις αξιώσεις αυτές της Χαμάς.