Τη μνήμη των δεκάδων νεκρών που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες, τίμησαν σήμερα οι Αυστραλοί.
Οι κάτοικοι στο Κουίνσλαντ και σε όλη την Αυστραλία παρέστησαν στις επιμνημόσυνες δεήσεις για τη μνήμη των θυμάτων. Στην περιοχή, ο αριθμός των θυμάτων από τις 10 Ιανουαρίου αυξήθηκε σήμερα σε 17.
«Δυστυχώς ο αριθμός των θυμάτων μετά τις πλημμύρες αυξήθηκε και σήμερα, μετά τον εντοπισμό της σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας μέσα σε σπίτι στο Γκράνθαμ», ένα χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Αννα Μπλάι.
Την ίδια στιγμή, ο νότος, που επλήγη πριν από δύο χρόνια από πυρκαγιές, με την σειρά του πλήττεται από πλημμύρες και παρουσιάζει ταχεία αύξηση της στάθμης των υδάτων. Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μετά τις νέες πλημμύρες, σε μια προσπάθεια τουλάχιστον να σώσουν τους εαυτούς τους.
Περισσότερες από 30 πόλεις στη νοτιοανατολική Αυστραλία επλήγησαν σήμερα από τις πλημμύρες. Στην πολιτεία Βικτόρια 13.000 κατοικίες πλημμύρισαν, 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και σχεδόν σε 80 πόλεις καταγράφεται μια πρωτοφανής άνοδος της στάθμης του νερού. Στη Μελβούρνη 8.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις να σαρώνουν την πόλη. Παρόμοια προβλήματα έχουν και ορισμένες πόλεις στη Νέα Νότια Ουαλία. «Πρόκειται για καταστροφή. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι χαμηλά στην πόλη που να μην έχει πλημμυρίσει», δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής. Στην Τασμανία δεκάδες γέφυρες έχουν καταρρεύσει και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η πρωθυπουργός Άννα Μπλάι συναντήθηκε σήμερα με κατοίκους ενός προαστίου του Μπρισμπέιν που υπέστη μεγάλες καταστροφές και τα ερείπια ακόμη σχηματίζουν βουνά στα πεζοδρόμια.
Όπως δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γουέιν Σουάν που συνόδευε την πρωθυπουργό, τουλάχιστον 28.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 3,1 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κουίνσλαντ επλήγησαν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τη φυσική καταστροφή έχει πληγεί μία επιφάνεια 500.000 τ.χλμ., δηλαδή το αντίστοιχο της επιφάνειας της Ισπανίας. Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων προειδοποίησαν σήμερα για τους κινδύνους λοιμώξεων για δεκάδες χιλιάδες από τους πληγέντες που περπατούν εδώ και μέρες μέσα σε μια λάσπη-βούρκο, ενώ η θερμοκρασία στο Μπρισμπέιν κυμαίνεται στους 28 βαθμούς.