Η Ρωσία ζητάει να αναγνωρίσει η Γερμανία την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο ως έγκλημα πολέμου, αλλά ως γενοκτονία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε σχετική διπλωματική διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Στη διακοίνωση η Γερμανία επικρίνεται για «αντιφατικό χειρισμό» του παρελθόντος.
«Γερμανικά εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας αναγνωρίζονται ως γενοκτονία, όχι όμως και τα εγκλήματα των ναζί εναντίον των λαών της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου», αναφέρεται στη διακοίνωση.
«Η ρωσική πλευρά επιμένει στην επίσημη αναγνώριση τέτοιων ωμοτήτων του Τρίτου Ράιχ ως γενοκτονία», προστίθεται.
Στη διάρκεια των σχεδόν 900 ημερών της πολιορκίας της βόρειας ρωσικής πόλης του Λένινγκραντ, νυν Αγίας Πετρούπολης, από τη Βέρμαχτ και τους συμμάχους της το 1941-1944, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αναρίθμητοι άμαχοι πέθαναν από την πείνα ή το κρύο.
«Η πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν ένα τρομερό έγκλημα πολέμου της γερμανικής Βέρμαχτ εναντίον του Λένινγκραντ και του πληθυσμού του», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το γερμανικό υπουργείο υπογραμμίζει πως η γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει τα παραπάνω σε αρκετές ευκαιρίες και διατηρεί αυτή τη νομική άποψη.
Φέτος τον Ιανουάριο, κατά την 80ή επέτειο του τερματισμού της πολιορκίας, η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα τίμησε τη μνήμη των θυμάτων με εκδηλώσεις. Ο πρεσβευτής, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, συναντήθηκε με επιζώντες.
«Η ρωσική διπλωματία αυξάνει την πίεσή της στη Γερμανία», σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο. Νομικά η κατηγορία της γενοκτονίας υπερβαίνει εκείνη των εγκλημάτων πολέμου.
Η Σύμβαση του 1948 των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία προέβλεψε ότι καταδίκες για γενοκτονία πρέπει να εκδίδουν αρμόδια δικαστήρια.
Για τις υποθέσεις πριν από το 1948, οι σχετικές κατηγορίες αντιμετωπίζονται μέσω της πολιτικής, της κοινωνίας και της ιστοριογραφίας.
Στη διακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει και πάλι το γεγονός ότι η Γερμανία κατέβαλε μόνο ατομικές αποζημιώσεις σε Εβραίους θύματα της πολιορκίας.
Η Γερμανία δικαιολογεί αυτή την ιδιαίτερη μεταχείριση επικαλούμενη το γεγονός ότι οι σοβιετικοί Εβραίοι είχαν υποστεί χωριστούς διωγμούς λόγω της φυλετικής πολιτικής των ναζί.
Η αποζημίωση για τα άλλα θύματα καλύφθηκε από τις πολεμικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τη Γερμανία μετά το 1945, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές. Ως ανθρωπιστική χειρονομία, η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί ωστόσο από το 2019 κοινωνική και ιατρική αρωγή για επιζώντες της πολιορκίας στην Αγία Πετρούπολη.