Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις Τούρκου δημοσιογράφου, σε πάνελ στο πλαίσιο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, όπου κατηγορήθηκαν η Δύση και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι αυτές που παραβίασαν τις συμφωνίες.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έσπευσε να απαντήσει και στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι «μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία», άτομα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ έγιναν υπουργοί και πως όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τις εξελίξεις στη σημερινή κατάσταση.
Αναφερόμενος στη δήλωση Μακρόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν νομίζει πως ο Μακρόν είπε κάτι κατά λάθος, αλλά όταν το είπε οι συνεργάτες έσπευσαν και προσπάθησαν να διορθώσουν τα λόγια του. Τα λόγια του είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. «Όλοι απέρριψαν τα λόγια του. Οι συνεργάτες του προέδρου Μακρόν και του νέου υπουργού Εξωτερικών άρχισαν να λένε ότι “δεν εννοούσαμε στην πραγματικότητα αυτό“, “μπορεί να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά δεν θα πολεμήσουν, θα παρέχουν μόνο εκπαίδευση”. Έτσι όμως ομολόγησαν ότι θα στείλουν ή έχουν πρόθεση να στείλουν στρατεύματα» είπε, προσθέτοντας ότι ανεπίσημα «ήδη βρίσκονται εκεί». Υποστήριξε επίσης ότι ο Μακρόν δεν έκανε πίσω στη δήλωσή του.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «φροϋδικό ολίσθημα» τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ότι η ήττα της Ουκρανίας απειλεί με στρατιωτική αντιπαράθεση το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
«Είναι κάτι σαν φροϋδικό ολίσθημα της γλώσσας, άρα, λέει αυτό που σκεφτόταν» δήλωσε ο Λαβρόφ στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας. «Πριν από αυτό όλοι έλεγαν ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ουκρανία, γιατί ο Πούτιν δεν θα σταματούσε σε αυτό και θα εισέβαλε στην Πολωνία, τη Φινλανδία … και τώρα ακούμε κάποιον να λέει ανοιχτά, ο υπουργός Όστιν λέει ανοιχτά ότι δεν έχουμε αυτά τα σχέδια, άρα είναι το αντίστροφο και οι Αμερικανοί έχουν αυτά τα σχέδια, γιατί αισθάνονται πώς οι Ευρωπαίοι απομακρύνονται από αυτούς», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
Υποστήριξε επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ευρώπη ήταν το θύμα της πολιτικής να οδηγηθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και όλες οι δαπάνες μετακυλίστηκαν στην Ευρώπη.
«Είπαν ότι βάλαμε πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Ο πρόεδρός μας Πούτιν το εξήγησε αυτό με σαφήνεια. Είπαμε ας αποτρέψουμε την εκτόξευση όπλων στο διάστημα, αλλά οι ΗΠΑ αρνούνται» είπε ο Λαβρόφ, μεταξύ άλλων, ισχυριζόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βρουν αφορμές για να στείλουν όπλα στο διάστημα.
Μιλώντας για το Παλαιστινιακό, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τα ψηφίσματα για την Παλαιστίνη θεωρώντας ότι δεν θα γίνει ποτέ χώρα, ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ αυτονομία. «Οι ΗΠΑ οδηγούν τη διαδικασία σε ένα σημείο όπου οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να έχουν το δικό τους κράτος» υποστήριξε. «Θα γίνουν πολύ ωραίες δηλώσεις, για παράδειγμα ότι η Παλαιστίνη θα γίνει μέλος του ΟΗΕ, αλλά επί του εδάφους όλα θα παραμείνουν ως έχουν. Με άλλα λόγια, παρουσιάζουν μια όμορφη εικόνα, αλλά το status quo δεν αλλάζει», υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Απαντώντας στην ερώτηση «ποιον θα θέλατε να δείτε στον Λευκό Οίκο;» ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός στη βάση των ίσων δικαιωμάτων και της ειλικρίνειας.
Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για καταγραφές από συνομιλίες Γερμανών αξιωματικών που συζητούσαν για τις επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Σχολίασε δε ειρωνικά πως οι συνομιλίες αυτές «από τη μια πλευρά είναι εντυπωσιακές, από την άλλη όχι», λέγοντας ότι δεν ξέρει πώς οι συνάδελφοι του — που εκπροσωπούν τις χώρες τους στο ΝΑΤΟ — θα δώσουν εξηγήσεις για τη θέση τους στους λαούς τους.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν. Ωστόσο, ερωτηθείς για τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε σε ένα μειδίαμα αφήνοντας αναπάντητες και τις υπόλοιπες ερωτήσεις.