Κρίσιμη κρίνεται η έγκριση από το Κογκρέσο του νέου πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, όπως εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα κινδυνεύσουν» όλα όσα έχει πετύχει το Κίεβο.
«Χωρίς αυτό όλα όσα έχουν πετύχει οι Ουκρανοί, και τα οποία τους έχουμε βοηθήσει να πετύχουν, θα κινδυνεύσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για σειρά συναντήσεων, ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP, ότι «ο βίαιος πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας πλησιάζει στη δεύτερη επέτειό του» και ότι «μια νίκη της Ρωσίας απλώς θα σκληρύνει τη στάση του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της Κίνας».
Χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν και είχε συνομιλίες με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Σήμερα ο Στόλτενμπεργκ αναμένεται στο Κογκρέσο, όπου θα συναντηθεί με στελέχη των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχίζονται για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε «πεπεισμένος» ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές της χώρες θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Τώρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα βοήθεια ύψους περίπου 61 δισ. δολαρίων. Οι διαδικασίες, όμως, καθυστερούν λόγω των αντιρρήσεων των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ζητούν σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω των νότιων συνόρων της χώρας.
Διευρυμένη συμμαχία
Στο μεταξύ Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πλέον μόνο ένα μέλος της Συμμαχίας, η Ουγγαρία, δεν το έχει πράξει.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Βουδαπέστης στην ένταξη της Στοκχόλμης στη Συμμαχία.
«Μου είπε ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένω, με βάση τα όσα μου είπε, ότι θα εγκρίνει την εισδοχή (της Σουηδίας) λίγο αργότερα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας «πεπεισμένος» ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.