Τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπονται οι γάμοι ομοφυλόφιλων ζητά η μη κυβερνητική οργάνωση «Gay and Lesbian Info Center» (GLIC), η οποία επικεντρώνει τη δράση της στην ενίσχυση και οικοδόμηση της λεσβιακής και ομοφυλοφιλικής κοινότητας στη Σερβία.

Η ΜΚΟ ζητεί αλλαγή της διάταξης του σερβικού Συντάγματος που ορίζει το γάμο ως ένωση άνδρα και γυναίκας, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, B92.

«Θεωρούμε ότι η τροποποίηση είναι σημαντική, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, όταν η Σερβία και η λεσβιακή-ομοφυλοφιλική κοινότητα θα είναι έτοιμες, να νομιμοποιηθούν οι γάμοι ομοφυλόφιλων, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΜΚΟ τονίζει ακόμη «ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο οποίο πρέπει να προστεθεί ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό».

«Ελπίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα, που υπερασπίζονται την ισότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις μας και θα αποδείξουν ότι νοιάζονται για την ισότητα όλων των πολιτών της Σερβίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΜΚΟ.