Ο πρύτανης ενός κρατικού πανεπιστημίου στο Ουισκόνσιν απολύθηκε αυτή την εβδομάδα μετά τη δημοσίευση πορνογραφικών βίντεο, όπου πρωταγωνιστεί με τη σύζυγό του, στο διαδίκτυο. Μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος, η ανώτατη αξιωματούχος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν δήλωσε «αηδιασμένη» από τις ενέργειές του. Από την πλευρά του, ο πρύτανης λέει ότι ασκούσε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου…
Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν αποφάσισε ομόφωνα να απολύσει τον Τζο Γκόου, ο οποίος ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Λα Κρος από το 2007, ο μακροβιότερος στη συγκεκριμένη θέση από τη δεκαετία του 1960. Στην Κάρμεν Γουίλσον, σύζυγο του Γκόου, αφαιρέθηκε επίσης η μη αμειβόμενη θέση, που κατείχε ως συνεργάτιδα.
Η Κάρεν Γουόλς, επικεφαλής του συμβουλίου, που εποπτεύει 13 πανεπιστήμια, προέβη σε δήλωση αναφέροντας πως το συμβούλιο ήταν «αηδιασμένο από τις ενέργειες του πρύτανη», χωρίς να διευκρινίσει ποιες ήταν αυτές. Σε συνέντευξή τους την Πέμπτη, ο κ. Γκόου και η κυρία Γουίλσον είπαν ότι πιστεύουν ότι απολύθηκαν για βίντεο που ανέβασαν, τα οποία περιλάμβαναν σκηνές σεξ μαζί με άλλους, με το όνομα χρήστη «Sexy Happy Couple». Και οι δύο είπαν ότι θεώρησαν ότι ήταν λάθος να τους τιμωρήσει το πανεπιστήμιο για τα βίντεο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην ελευθερία του λόγου. «Δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να λογοκρίνουμε τους ανθρώπους», είπε η κα Wilson και πρόσθεσε πως τα βίντεο είναι διαθέσιμα μόνο σε όσους αναζητούν τέτοιο περιεχόμενο. «Αν το αναζητήσουν, είναι ελεύθεροι να το κάνουν», είπε.
Ο 63χρονος Γκόου είπε ότι αυτός και η σύζυγός του, 56 ετών, έκαναν βίντεο μαζί εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα είχαν αποφασίσει να τα δημοσιοποιήσουν σε πορνογραφικούς ιστότοπους και ήταν ευχαριστημένος από την ανταπόκριση. Είπαν ότι ποτέ δεν ανέφεραν το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά τους στα βίντεο, πολλά από τα οποία έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Το ζευγάρι έχει κάνει επίσης μια σειρά από βίντεο στα οποία μαγειρεύουν γεύματα με ηθοποιούς πορνό και στη συνέχεια κάνουν σεξ.
«Έχουμε το σόου “Sexy Healthy Cooking”. «Είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι απόλυτα επαγγελματίες και πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν».
Ο Τζέι Ρόθμαν, πρόεδρος του συστήματος του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, είπε ότι ο κ. Γκόου προκάλεσε «στη φήμη του πανεπιστημίου σημαντική ζημιά». Ο κ. Ρόθμαν είπε ότι το αρχικό σχέδιο ήταν ο κ. Γκόου, ο οποίος είναι επίσης μόνιμος καθηγητής, να επιστρέψει στη σχολή του μετά από διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών. Ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε από το πανεπιστήμιο να επανεξετάσει τη θητεία του κ. Γκόου και να αναλάβει μια δικηγορική εταιρεία το θέμα.
Ο κ. Γκόου είπε ότι το πανεπιστήμιο «δεν ακολουθεί τη δική του πολιτική για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του λόγου», προσθέτοντας: «Επίσης, δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η πρώτη τροποποίηση θα ήταν κρίσιμη σε αυτή την κατάσταση». Ο κ. Ρόθμαν είπε ότι ήταν «γελοίο» για τον κ. Γκόου να υποστηρίξει ότι η πρώτη τροποποίηση του έδωσε το ελεύθερο, για να πει ή να κάνει οτιδήποτε θέλει. «Περιμένουμε από τους Πρυτάνεις αυτών των σπουδαίων ιδρυμάτων να αποτελέσουν πρότυπα για τους φοιτητές, το προσωπικό και τους καθηγητές μας, καθώς και για τις κοινότητες, που έχουμε το προνόμιο να υπηρετούμε», είπε ο κ. Rothman, όπως καταγράφουν οι NewYorkTimes.
Το 2004, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα μια υπόθεση σχετικά με έναν αστυνομικό που είχε απολυθεί, επειδή πούλησε ένα πορνογραφικό βίντεο του εαυτού του. Στην υπόθεση City of San Diego v. Roe, το δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα της πρώτης τροποποίησης του αξιωματικού δεν είχε παραβιαστεί. Το δικαστήριο είπε ότι ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να μιλούν για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, ένα πορνογραφικό βίντεο δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.
Αν ο κ. Γκόου ακολουθούσε νομικά μέτρα, θα είχε πιθανώς ακόμη πιο σκληρό δρόμο από τον αστυνομικό σε αυτή την περίπτωση, είπαν οι ειδικοί, επειδή τα δικαστήρια έχουν συχνά διαπιστώσει ότι οι δημόσιες οντότητες έχουν μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια κατά την απομάκρυνση ανώτατων αξιωματούχων από τους απλούς δημοσίους υπαλλήλους.