Δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ διέταξε τη σύλληψη του πρώην προέδρου Αλφρέντο Κριστιάνι με την κατηγορία ότι συγκάλυψε τη σφαγή του Ελ Μοζότε, το 1981, κατά τη διάρκεια του δωδεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Στην απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο Γκοτέρα, ο 76χρονος Κριστιάνι κατονομάζεται ως ένα από τα 10 πρόσωπα που προώθησαν τη γενική αμνηστία του 1993 με την οποία απαλλάχθηκαν όσοι κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου.
Χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη σφαγή του Ελ Μοζότε, το δικαστήριο ζητά τη σύλληψη του πρώην προέδρου και άλλων τεσσάρων ατόμων που αργότερα εξελέγησαν μέλη του Κογκρέσου.
Στη σφαγή του Ελ Μοζότε σκοτώθηκαν περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης επιχείρησης του στρατού εναντίον των ανταρτών.
Τι έγινε τον Δεκέμβριο του 1981 στο Ελ Μαζότε
Τον Δεκέμβριο του 1981, το Atlacatl, ένα τάγμα του στρατού του Σαλβαδόρ, λεηλάτησε και βίασε περνώντας μέσα από το Ελ Μοζότε και μια σειρά από άλλα χωριουδάκια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι στρατιώτες μάζεψαν τους χωρικούς στην πλατεία και τους ανάγκασαν να ξαπλώσουν με το πρόσωπο στο χώμα. Οι γέροι απομακρύνθηκαν, βασανίστηκαν για να προσφέρουν πληροφορίες για το αν οι γιοι τους είχαν ενταχθεί στο αντάρτικο κι έπειτα εκτελέστηκαν.
Οι γυναίκες βιάστηκαν κι εκτελέστηκαν. Μερικές γυναίκες που είχαν μωρά, μαζί με τα παιδιά του χωριού, υποχρεώθηκαν να μπουν σε μία μονή πίσω από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του χωριού.
Oι στρατιώτες τις πυροβολήσαν και τους έριξαν χειροβομβίδες. Έπειτα από χρόνια, μια ιατροδικαστική εκταφή στο σημείο ανακάλυψε τα πτώματα τουλάχιστον 143 ατόμων, το 90% εξ αυτών κάτω των 12 ετών — η μέση ηλικία των πτωμάτων ήταν τα 6 χρόνια.
Την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Κριστιάνι υπέγραψε τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1992 με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος κατά τον οποίο υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 75.000 άνθρωποι.