Η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολλανδία εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, έγινε σήμερα γνωστό από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας NCTV, που πρόσθεσε πως αύξησε το επίπεδο απειλής στη χώρα από το 3, όπου βρισκόταν από τον Δεκέμβριο του 2019, στο 4, στην πεντάβαθμη κλίμακα, όπως μεταδίδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιτρομοκρατία και την Ασφάλεια (NCTV) ανακοίνωσε πως αύξησε το επίπεδο απειλής στη χώρα στο 4 ή «σημαντικό», στην πεντάβαθμη κλίμακα, επικαλούμενος τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν τον πόλεμο στη Γάζα για να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να διαπράξουν επιθέσεις στη Δύση», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Επιθέσεις και συλλήψεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις αρχές Οκτωβρίου, αποτυπώνουν τους κινδύνους που θέτουν ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, τα οποία εμπνέονται από τρέχοντα γεγονότα και τρομοκρατικές οργανώσεις». Εάν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη επίθεση που σχεδιάζεται στη χώρα θα αύξανε το επίπεδο απειλής στο πέντε ή «κρίσιμο».
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», σχολίασε η Γιόχανσον προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στην επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, από την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενα περιστατικά.
Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι «θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την προστασία, για παράδειγμα, των χώρων λατρείας». Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα για την ασφάλεια στην ΕΕ υπό το φως των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται επίσης η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης του μπλοκ.