Τις τελευταίες ημέρες τα καταστήματα Zara έχουν έρθει αντιμέτωπα με ένα τεράστιο κύμα οργής εξαιτίας της τελευταίας τους καμπάνιας. Στις φωτογραφίες της καμπάνιας τα μοντέλα πόζαραν μπροστά από κούκλες τυλιγμένες με λευκά σεντόνια, οι μορφές των οποίων θύμιζαν τα πτώματα των Παλαιστινίων.
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλυσαν τους λογαριασμούς των Zara, κατακρίνοντας έντονα την καμπάνια και καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ κατά της εταιρείας. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η εταιρεία έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δικαιολογήσει την καμπάνια, αναφέροντας πως είχε δημιουργηθεί πριν ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, η δημοσίευση των Zara έγραφε:
«Αφού ακούσαμε τα σχόλια σχετικά με την τελευταία καμπάνια των Zara Atelier, “The Jacket”, θα θέλαμε να μοιραστούμε με τους πελάτες μας τα εξής:
Η καμπάνια, που σχεδιάστηκε τον Ιούλιο και φωτογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζει μια σειρά εικόνων από ημιτελή γλυπτά, σε στούντιο γλύπτη, και δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να αναδείξει τα χειροποίητα ρούχα σε καλλιτεχνικό πλαίσιο.
Δυστυχώς, ορισμένοι πελάτες αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από αυτές τις εικόνες, οι οποίες τώρα έχουν αφαιρεθεί, και βλέπουν σε αυτές κάτι που απέχει πολύ από αυτό που προοριζόταν όταν δημιουργήθηκαν.
Τα Zara λυπούνται για την παρεξήγηση και επιβεβαιώνει τον βαθύ σεβασμό της προς όλους».
Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλώσεις στα καταστήματα σε όλο τον κόσμο δεν σταματούν. Μάλιστα, διαδηλωτές μπήκαν σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας στο εξωτερικό, κρατώντας εικόνες με νεκρούς Παλαιστινίους, οι οποίοι ήταν τυλιγμένοι με λευκά σεντόνια.
Σχολιάζοντας την «συγγνώμη» της εταιρείας, ένας χρήστης έγραψε στο Χ: «Ό,τι πιο χαζό έχω διαβάσει. Λέτε ψέματα. Όλα ήταν σκόπιμα. Τα τυλιγμένα πτώματα, το σχήμα της σημαίας της Παλαιστίνης. Και όχι! Δεν παρεξηγήσαμε τίποτα, το κάνατε επίτηδες. Είστε άρρωστοι».
Παράλληλα, το κάλεσμα για μποϊκοτάζ δεν σταματά, ενώ όλο και περισσότεροι είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να ψωνίζουν από την fast fashion εταιρεία. Μάλιστα, πολλοί γράφουν πλέον τα «Zara» ως «Khara», την αραβική λέξη, που περιγράφει κάτι σάπιο ή κακό.