Ενώπιον μιας νέας εργασιακής πραγματικότητας, που προκαλεί και αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και γενικότερη κοινωνική αναταραχή, βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη.
Ο κόσμος της εργασίας στην Ευρώπη βράζει, την ώρα που η ανεργία στη Γηραιά Ήπειρο παραμένει στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας 12ετίας ξεπερνώντας το 10%.
Ακόμη και η χώρα που άλλαξε τον χάρτη της εργασίας κι έγινε φάρος των ευρωπαϊκών συνδικάτων με την καθιέρωση του 35ώρου, από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή, Λιονέλ Ζοσπέν, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Γαλλία, βλέπει την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Στην πραγματικότητα το 35ώρο είναι ήδη νεκρό στην πράξη. Ο μέσος όρος της εργασιακής εβδομάδας στη Γαλλία είναι ήδη 39,4 ώρες έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου στις 40,4 ώρες. Η μόνη γαλλική εξαίρεση παραμένει πλέον το διάλειμμα για φαγητό στις 12.30, οπότε όλη η Γαλλία νεκρώνει.
Η πολεμική των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα αναμενόταν να φτάσει στην κορύφωσή της, στη συνάντηση του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας.
Το μεγάλο συνδικάτο και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές δεν έβγαλαν άκρη από τα λεγόμενα του Σαρκοζί, που έκανε λόγο για διαφύλαξη μεν της αγοραστικής δύναμης αλλά έριξε πολύ… νερό στο δυνατό γαλλικό κρασί του 35ώρου.