Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα ταξίδια στο διάστημα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους αστροναύτες.
Σύμφωνα με το newscientist.com, καθηγητές από το State University της Φλόριντα και τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα έκαναν τη σχετική μελέτη, με αρουραίους ως πειραματόζωα. Η ομάδα χρησιμοποίησε 86 αρσενικούς αρουραίους για τα πειράματά της, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Διαστημικό Εργαστήριο Ακτινοβολίας της NASA στη Νέα Υόρκη.
Τα μισά από τα τρωκτικά τοποθετήθηκαν με τα πίσω άκρα τους στραμμένα προς τα πάνω (για να προσομοιώσουν την έλλειψη βαρύτητας από τη μικροβαρύτητα στο διάστημα) για τέσσερις εβδομάδες, ενώ τα άλλα μισά μπορούσαν να περιπλανηθούν στα κλουβιά τους κανονικά. Και στις δύο ομάδες, διαφορετικοί αρουραίοι εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας – υψηλή έκθεση, χαμηλή έκθεση ή καθόλου έκθεση.
Οι αξιολογήσεις παρακολούθησης περίπου ένα χρόνο αργότερα αποκάλυψαν δύο ζητήματα που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία στους αρουραίους –οξειδωτικό στρες και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία– που μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στο πέος.
Το οξειδωτικό στρες περιγράφει τις βλαβερές συνέπειες που έχουν οι ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια) στο σώμα και σχετίζεται επίσης με ανεπαρκή παραγωγή σπέρματος. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι όπου το ενδοθήλιο, το λεπτό στρώμα κυττάρων που επενδύει τα αιμοφόρα αγγεία, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
«Το οξειδωτικό στρες και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι αιτιολογικοί παράγοντες στην παθογένεση της στυτικής δυσλειτουργίας», εξηγούν οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι «αγγειακές αλλοιώσεις» προκλήθηκαν από σχετικά χαμηλές δόσεις γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας και σε μικρότερο βαθμό από έλλειψη βαρύτητας, κυρίως μέσω της αύξησης του οξειδωτικού στρες. Αν και τα πειράματα χρησιμοποίησαν αρουραίους, οι ερευνητές ανησυχούν ότι παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους.