Το Al Jazeera παρουσίασε μια νέα ανάλυση, στην οποία εξετάζει όλους τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για ύπαρξη τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, τα οποία φέρεται να λειτουργούν ως διοικητήριο της Χαμάς.
Το aljazeera.com σε άρθρο με τίτλο «Τι μας λένε τα βίντεο του Ισραήλ για τα τούνελ της Χαμάς κάτω από το Αλ Σίφα», αναφέρει πως οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι βρέθηκε μια σήραγγα μήκους 55 μέτρων και βάθους 10 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η σήραγγα βρέθηκε «στην περιοχή του νοσοκομείου κάτω από ένα υπόστεγο μαζί με ένα όχημα που περιείχε πολλά όπλα.
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφηκε με δύο διαφορετικές κάμερες στις 17 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η είσοδος αποκαλύφθηκε όταν μια στρατιωτική μπουλντόζα γκρέμισε τον εξωτερικό τοίχο του νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας μια μεταλλική σπειροειδή σκάλα που κατέβαινε 10 μέτρα και οδηγούσε σε μια μεταλλική πόρτα, η οποία είναι σχεδιασμένη να αντιστέκεται σε εκρήξεις. Τέτοιες πόρτες βρίσκονται συνήθως σε εγκαταστάσεις όπως τα καταφύγια βομβών.
Όμως ο στρατιωτικός αναλυτής Ζόραν Κούσοβατς επικαλέστηκε έναν πολιτικό μηχανικό από τη Γάζα, ο οποίος είπε ότι το βίντεο περιέχει στην πραγματικότητα αποσπάσματα από δύο διαφορετικές σήραγγες που ενώνονται μεταξύ τους.
Το πρώτο μέρος του βίντεο δείχνει το κάθετο φρεάτιο που κατεβαίνει προς τα κάτω. Δείχνει χαρακτηριστικά όπως κολώνες από σκυρόδεμα που φέρουν φορτίο. Φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί με κανονικές τεχνικές πολιτικού μηχανικού, οι οποίες θα απαιτούσαν μεγάλα και θορυβώδη μηχανήματα, όπως μπετονιέρες.
Μια τέτοια κατασκευή δεν θα μπορούσε να γίνει μυστικά, όπως συνήθως κατασκευάζονται οι σήραγγες της Χαμάς. Ο σκοπός της κατασκευής παραμένει άγνωστος.
Το δεύτερο μέρος του βίντεο δείχνει το οριζόντιο τούνελ που έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τούνελ της Χαμάς – προκατασκευασμένα κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους τμήμα προς τμήμα.
Οι αντιφάσεις στα στοιχεία
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κέντρο διοίκησης, σημειώνει σε ανάλυσή του το Al Jazeera. Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη προσπαθήσει να ανοίξουν τη μεταλλική πόρτα στο τέλος της σήραγγας που ισχυρίζονται ότι βρισκόταν κάτω από το Αλ Σίφα, επειδή φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά, δήλωσε ο Χαγκάρι.
Ο Κούσοβατς είπε ότι μπορούν να τοποθετηθούν πολλοί διαφορετικοί τύποι παγίδων για να εμποδιστεί η πρόσβαση σε σήραγγες. Συνήθως αναφέρει, πρόκειται για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) που συνδέονται με πυροκροτητές που μπορούν να ενεργοποιηθούν με κάποιο καλώδια ή ακόμη και με φως ή πίεση.
Μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία ατόμου που εισέρχεται στη σήραγγα, ενεργοποιώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι ουσιαστικά σαν τα παιχνίδια που κατασκευάζουν τα μεγάλα παιδιά. Όσο πιο δημιουργικός είσαι, τόσο πιο επιτυχημένος είσαι», είπε ο Κούσοβατς.
Εάν οι στρατοί υποψιαστούν την παρουσία τέτοιων παγίδων, οι τυπικοί κανονισμοί προβλέπουν την κλήση ειδικών σε θέματα εκρήξεων, οι οποίοι καταφθάνουν και αξιολογούν την κατάσταση.
Ο Κούσοβατς ανέφερε ότι αυτό συνήθως διαρκεί λίγες ώρες και όχι πάνω από μία ημέρα. Αυτή η χρονική καθυστέρηση θέτει υπό αμφισβήτηση την αλήθεια των ισχυρισμών του ισραηλινού στρατού.
Το CNN, μεταξύ άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, επισκέφθηκε το εκτεθειμένο φρεάτιο της σήραγγας και επιβεβαίωσε την ύπαρξη σήραγγας, αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν η σήραγγα οδηγούσε ή όχι σε κέντρο διοίκησης.