Ο νοτιοκορεάτικος στρατός προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει «αμέσως» τις προετοιμασίες του για την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου, διαμηνύοντας στην Πιονγκγιάνγκ πως θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» σε διαφορετική περίπτωση.
Η Πιονγκγιάνγκ κάνει εντατικές προετοιμασίες για την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου, για την τρίτη της προσπάθεια, έπειτα από δυο αποτυχημένες νωρίτερα φέτος.
Στις αρχές αυτού του μήνα οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Σεούλ ανακοίνωναν ότι η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται στα τελευταία στάδια των προετοιμασιών για την τρίτη της δοκιμή.
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο Σιν Γουόν-σικ, εκτίμησε χθες Κυριακή πως η εκτόξευση μπορεί να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
«Απευθύνουμε σθεναρή σύσταση στη Βόρεια Κορέα (…) να αναστείλει αμέσως τις προετοιμασίες σε εξέλιξη για την εκτόξευση στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου», δήλωσε ο Κανγκ Σιν-τσουλ, διευθυντής επιχειρήσεων του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας. «Αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου αναγνώρισης παρά την προειδοποίησή μας, ο στρατός μας θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη ζωή και την ασφάλεια του πληθυσμού», πρόσθεσε.
Μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια, τον Αύγουστο, η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει πως θα προχωρούσε σε τρίτη εκτόξευση τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα και πυρομαχικά σε αντάλλαγμα για ρωσική διαστημική τεχνολογία, ώστε να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο κατασκοπείας.
Αναλυτές επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλη τεχνολογική σύμπτωση των δυνατοτήτων εκτόξευσης δορυφόρων και της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, κάτι θεωρητικά απαγορευμένο για την Πιονγκγιάνγκ, η οποία υφίσταται πολλαπλές κυρώσεις από τον ΟΗΕ για αυτό.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε φέτος σε αριθμό οπλικών δοκιμών-ρεκόρ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και συμμάχων τους.
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως δοκίμασε επιτυχώς στο έδαφος κινητήρα «νέου τύπου» με στερεό καύσιμο προορισμένο για βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IRBMs), που τυπικά της απαγορεύεται να αναπτύσσει, βήμα που χαρακτήρισε κρίσιμο με δεδομένη τη «σοβαρή και ασταθή» κατάσταση ασφαλείας.