Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Γάζα που διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στον IDF και τους μαχητές της Χαμάς, με τους αμάχους να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Η υπεροπλία του Ισραήλ φέρεται να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του, ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Η ενημέρωση από τα πεδία των μαχών προέρχεται κυρίως από τα επίσημα επιτελεία των δύο πλευρών, οπότε υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις αληθινές απώλειες ή τον τρόπο που διεξάγονται οι μάχες. Ο σφιχτός κλοιός γύρω από την Γάζα σε συνδυασμό με τις λιγοστές πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς που μειώνονται καθημερινά και την άρνηση να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, φανερώνουν ότι το Ισραήλ έχει το πάνω χέρι.

«Ο IDF έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ακόμη και των δικών του διοικητών με την ταχύτητα και την έκταση της καταστροφής της Χαμάς. Έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και επιτίθεται σε οχυρά, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό μαχητών, συμπεριλαμβανομένων βασικών διοικητών, συντρίβοντας θέσεις διοίκησης και αποκτώντας πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι δυνάμεις της έχουν λιγότερες απώλειες από ό,τι αναμενόταν», γράφει χαρακτηριστικά στην telegraph.co.uk ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, Richard Kemp.

Γάζα
Αναζητήσεις και διασώσεις σε συντρίμμια στη Γάζα, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

«Ακριβώς όπως η Χαμάς που σχεδόν σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες στην αρχική της επίθεση, πιθανότατα υποτίμησε και την αγριότητα της απάντησης του Ισραήλ. Αν και το IDF δεν έχει ακόμη εντοπίσει και σκοτώσει τους ανώτατους διοικητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς βρίσκεται τώρα υπό τεράστια πίεση. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου και οι ηγέτες της φέρεται να παρακαλούν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο να πραγματοποιήσει συνεχείς επιθέσεις για να αποσπάσει την προσοχή του ισραηλινού στρατού», προσθέτει στη συνέχεια.

Εντούτοις, τονίζει ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη διεθνής κραυγή για κατάπαυση του πυρός, που τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση των αριθμών των θυμάτων αμάχων και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου».

Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο

Η Δύση σύσσωμη έσπευσε στο πλευρό του Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ωστόσο η καθημερινή σφαγή αμάχων και οι πιθανότητες εμπλοκής κι άλλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, την ωθούν να παίρνει αποστάσεις σιγά σιγά.

Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ που υποστήριζαν σθεναρά σχεδόν οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ, πλέον ζητούν κατάπαυση του πυρός και θέλουν να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τις απώλειες αμάχων.

Ισραηλινό πυροβολικό σφυροκοπάει τη Γάζα

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς επισκέψεις του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, οι συναντήσεις με ηγέτες κρατών της Μέσης Ανατολής και το «άδειασμα» Αμερικανικών ΜΜΕ προς τον Νετανιάχου δείχνουν πως το εβραϊκό κράτος χάνει σημαντικά την κοινή γνώμη.

Έτσι, μπορεί να κερδίζει την μάχη, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα κερδίσει και τον πόλεμο, αφού το ζήτημα εγείρεται στη στάση που θα ακολουθήσει η κοινή γνώμη στο μέλλον καθώς οι σύμμαχοι του Ισραήλ λαμβάνουν αποστάσεις σιγά σιγά, διαφωνόντας με τους χειρισμού του, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία που είναι σε εξέλιξη, αφήνει λίγα περιθώρια για ένα νέο ενεργό μέτωπο που θα κρατήσει καιρό.