Τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, μετά από πέντε μήνες, είναι πενιχρά, με τον στρατό της Ουκρανίας να αδυνατεί σε αυτή τη φάση να σπάσει την πολυεπίπεδη γραμμή άμυνας που έχει δημιουργήσει ο ρωσικός στρατός στις ανατολικές περιοχές της χώρας τις οποίες έχει καταλάβει.
Όμως το Κίεβο φαίνεται πως αντιμετωπίζει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Ο στρατός, λόγω των απωλειών ενδεχομένως και της μετανάστευσης, γερνάει ολοένα και περισσότερο και καταγράφεται έλλειψη στρατιωτών, όπως αναφέρει το περιοδικό Time.
Η μέση ηλικία των ουκρανών στρατιωτών είναι τα 43 έτη και σύμφωνα με τους Financial Times πρόκειται για έναν μέσο όρο αυξημένο κατά σχεδόν 10 χρόνια σε σχέση με τον μέσο όρο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου που ήταν μεταξύ 30 και 35 ετών.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία, όπως και η Ρωσία, δεν γνωστοποιούν τον αριθμό των θανάτων ή τραυματισμών στα στρατεύματά τους. Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων (νεκροί και τραυματίες που αδυνατούν να επιστρέψουν στα πεδία των μαχών) πλησιάζει τις 500.000.
Με φόντο και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους και έχουν μπλοκάρει προς ώρας το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε στο Time πως «ακόμα και εάν οι ΗΠΑ παρείχαν όλα τα όπλα που έχουν υποσχεθεί, η Ουκρανία δεν έχει τους άνδρες για να τα χρησιμοποιήσει».
Η Ουκρανία είναι μια από τις πιο γερασμένες χώρες του κόσμου, καθώς, σύμφωνα με το insider, ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Το πρόβλημα της έλλειψης στρατιωτών εκτιμάται πως μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από την έλλειψη του εξοπλισμού, που σύμφωνα με τον ανώτατο διοικητή του ουκρανικού στρατού, τον στρατηγό Βάλερι Ζαλούζνι, έχει οδηγήσει την ουκρανική αντεπίθεση σε αδιέξοδο.