Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί, που βρίσκονται στο Πακιστάν χωρίς νόμιμα έγγραφα, διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν και να απελαθούν, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία που τους έχει δώσει η κυβέρνηση για την οικειοθελή αποχώρησή τους, κάτι που έχει οδηγήσει σε μαζική έξοδο.
Το Πακιστάν έχει δώσει προθεσμία έως σήμερα στους Αφγανούς που ζουν στο έδαφός του χωρίς νόμιμα έγγραφα, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1,7 εκατ., για να φύγουν οικειοθελώς, διαφορετικά θα απελαθούν.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να αποφύγουν την απέλαση στάθηκαν σήμερα στη μεγάλη σειρά αναμονής των οχημάτων που είχε σχηματιστεί στο Τορχάμ, το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών. Συνολικά 29.000 μετανάστες διέσχισαν χθες τα σύνορα από διαφορετικά περάσματα.
Πάνω από 100.000 Αφγανοί υπήκοοι χωρίς νόμιμα έγγραφα επέστρεψαν εθελοντικά στο Αφγανιστάν μέσω του βορειοδυτικού συνοριακού περάσματος Τορχάμ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής Επίτροπος Αμπντούλ Νασίρ Χαν δήλωσε ότι Αφγανοί υπήκοοι είχαν ταξιδέψει από όλο το Πακιστάν στο συνοριακό πέρασμα. «Κάποιοι από αυτούς ζούσαν στο Πακιστάν για πάνω από 30 χρόνια χωρίς αποδεικτικά καταγραφής τους», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Σαρφράζ Μπούγκτι προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν θα κάνουν «καμία υποχώρηση» σε αυτούς που θα παραμείνουν μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.
Οι αρχές της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα, όπου ζει η πλειονότητα των Αφγανών μεταναστών, πρέπει να ξεκινήσουν μεγάλη επιχείρηση για να συλλάβουν όσους βρίσκονται χωρίς έγγραφα και αρνούνται να φύγουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερόζ Τζαμάλ, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.
Σαράντα εννέα κέντρα κράτησης, που το καθένα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπους, αναμένεται να ανοίξουν σήμερα στη χώρα για να υποδεχθούν τους Αφγανούς εν αναμονή της απέλασής τους, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Εκατομμύρια Αφγανοί συνέρευσαν στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια δεκαετιών πολέμου –εκ των οποίων τουλάχιστον 600.000 μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021– καθιστώντας τη χώρα μια από αυτές που έχουν υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο.
Πολλοί φοβούνται να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, όπου η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιβάλει τη δική της αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ, απαγορεύοντας για παράδειγμα στα κορίτσια την πρόσβαση στην εκπαίδευση πέρα από το επίπεδο της πρωτοβάθμιας.