Μια νέα μελέτη παλαιοντολόγων του Πανεπιστημίου Χοκάιντο στην Ιαπωνία έρχεται για να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε πως ξέρουμε για τους δεινόσαυρους. Τόσο καιρό, όλοι πίστευαν πως οι δεινόσαυροι έχουν τρομαχτικό βρυχηθμό, που με το άνοιγμα του στόματος είναι ικανοί να τρομάξουν την πλάση. Από ότι φαίνεται, όμως, όταν κάποιοι δεινόσαυροι ανοίγουν το στόμα τους, βγάζουν μικρούς ήχους, σαν αυτούς του κοκκινολαίμη.

Με βάση ένα απολίθωμα από έναν Pinacosaurus grangeri, οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι ορισμένοι μεγάλοι δεινόσαυροι μπορεί να κελαηδούσαν σαν πουλιά και όχι να βρυχώνται σαν λιοντάρια. Το απολίθωμα είναι το πρώτο άθικτο οστό λάρυγγα από δεινόσαυρο που έχει βρεθεί ποτέ, ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature νωρίτερα φέτος και μεταδίδει το businessinsider.com.

Το «μοναδικό και όμορφο» δείγμα είναι μέρος των φωνητικών χορδών τους, δήλωσε ο Τζούνκι Γιοσίντα, παλαιοντολόγος στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Χοκάιντο στην Ιαπωνία που ηγήθηκε της έρευνας, σε παρουσίαση στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την Τρίτη.

Πώς βρήκαν το οστό και ανακάλυψαν τον προορισμό του

Ο Τζούνκι Γιοσίντα ανέφερε πως όταν αυτό το μικρό τριγωνικό απολίθωμα ανακαλύφθηκε στην έρημο Γκόμπι το 2005, οι ερευνητές το αναγνώρισαν ως μέρος ενός δεινοσαύρου Ankylosaurus που ονομάζεται Pinacosaurus grangeri. Αυτοί οι δεινόσαυροι μεσαίου μεγέθους, είχαν μήκος περίπου 4,8 μέτρα και ζύγιζαν έως και 4.200 κιλά.

Αρχικά πίστευαν ότι το οστό που βρήκαν, χρησιμοποιούνταν σε ένα διαφορετικό μέρος του λαιμού του δεινοσαύρου, για την αναπνοή, δήλωσε ο Γιοσίντα. Ωστόσο, αφού συνέκριναν το απολίθωμα με εκατό αναπνευστικά οστά παρόμοιων ειδών, δεν πίστεψαν πως είχαν δίκιο. Τότε, ο Γιοσίντα σκέφτηκε ότι το οστό μπορεί να αποτελούσε μέρος μιας διαφορετικής δομής.

Όταν άρχισε να αναλύει το δείγμα σε σύγκριση με τον λάρυγγα πτηνών που σχετίζονται με τους δεινόσαυρους, όλα μπήκαν στη θέση τους. Το οστό δεν χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσει τον δεινόσαυρο να αναπνεύσει, αλλά για να τον βοηθήσει να κάνει θόρυβο, είπε. Το σχήμα του οστού είναι ιδανικό για την παραγωγή θορύβων που μοιάζουν με αυτούς των πουλιών, αναφέρεται στο έγγραφο.

Γιατί είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν αυτό το οστό

Είναι σπάνιο για τους ερευνητές να βρίσκουν απολιθώματα από λάρυγγα ή φωνητικά κουτιά, επειδή αποτελείται εν μέρει από χόνδρο, ο οποίος συνήθως φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Τα μόνα οστά αυτού του είδους που έχουν βρει στο παρελθόν, ήταν από πτηνά και όχι από ερπετά δεινοσαύρων.

Αν και υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουν οι ερευνητές προκειμένου να προσδιορίσουν πώς ακριβώς θα μπορούσαν να φωνάζουν οι δεινόσαυροι, ο Γιοσίντα δήλωσε: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση των φωνών των δεινοσαύρων».