Για τον πόλεμο στο Ισραήλ μίλησε το πρωί της Πέμπτης (26/10) ο στρατιωτικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης. Τονίζοντας πως κατά την άποψή του απέχει πολύ το σενάριο για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σημείωσε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «σε ανάφλεξη».
«Διαφαίνεται πια ότι η επιχείρηση έχει αρχίσει και πηγαίνει κλιμακηδόν. Ήδη κατά την πληροφόρηση μου, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ ενεργούν μέσα στη Γάζα. Υπάρχουν δίαυλοι ή και αντιφρονούντες προς τη Χαμάς, Παλαιστίνιοι που θέλουν να διευκολύνουν το Ισραήλ προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία των αμάχων. Σε αυτή την κατεύθυνση οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν προσλάβει και επιστρατεύσει νομικούς, οι οποίοι κάνουν επιλογή των στόχων μαζί με τα στρατιωτικά και τα αεροπορικά κλιμάκια, έτσι ώστε όταν και αν χρειαστεί να απολογηθούν, να υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι εκεί υπήρχαν κέντρα της Χαμάς ή ότι υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών ή ότι ήσαν σημεία τα οποία απειλούν το Ισραήλ» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ αναφορικά με το επιχειρησιακό κομμάτι της χερσαίας επίθεσης που μελετά το Ισραήλ προς την Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα ο στρατιωτικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ μιλώντας σχετικά με τη είδηση για βομβαρδισμό σχολείου από το Ισραήλ σημείωσε: «Έτσι όπως εξελίσσεται ένας ανορθόδοξος και μη συμβατικός πόλεμος στη συγκεκριμένη περιοχή, 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα σημαίνει 9.000 άμαχοι ανά οικοδομικό τετράγωνο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως εκεί συμφύρονται άμαχοι, τρομοκράτες, άρα μεθοριακά επεισόδια πριν αρχίσει η ολοκληρωτική χερσαία επιχείρηση, όπου ο αστικός πόλεμος είναι πάρα πολύ δύσκολος και θα πάρει πάρα πολύ χρόνο».
«Στη μάχη του αστικού πολέμου το Ισραήλ το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό και της τελευταίας επιχείρησης είναι σημαντικός ο παράγων χρόνος»
«Το Ισραήλ έχει το προτέρημα να έχει αεροπορία. Η Χαμάς εκτός από ρουκέτες έχει και drones, τα οποία από που τα έχει προμηθευτεί είναι άλλης τάξεως θέμα. Άρα προσπαθούν με συγκεκριμένες χειρουργικές επιχειρήσεις να προετοιμάσουν πρώτον τη μεθόριο που είναι ο στρατός για να μην δεχθεί χτυπήματα από ειδικές δυνάμεις της Χαμάς. Το είδαμε και στην προσπάθεια διείσδυσης με βατραχανθρώπους στα βόρεια σύνορα της Γάζας, αλλά και να δημιουργήσουν αυτό το περιβάλλον ώστε να μην επεκταθεί για πολύ χρόνο ο πόλεμος» σχολίασε για τις διαφορές των δύο πλευρών στο «πεδίο της μάχης».
«Στη μάχη του αστικού πολέμου το Ισραήλ το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό και της τελευταίας επιχείρησης είναι σημαντικός ο παράγων χρόνος. Γι αυτό υπάρχει και τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων και στο χρόνο μέσα εκτός από τις διπλωματικές πιέσεις για κατάπαυση του πυρός δηλαδή, πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα σε γρήγορο χρόνο γιατί αρχίζει μετά η διεθνής κοινότητα και πυροδοτούνται και άλλα μέτωπα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια κλιμάκωση περαιτέρω και να αρχίσει να είναι ανεξέλεγκτη κατάσταση» πρόσθεσε Παναγιώτης Θεοδωρακίδης,
Αναφορικά στο εάν οδηγούμαστε προς κλιμάκωση της κρίσης ο κ. Θεοδωρακίδης σημείωσε πως «Το Ιράν είναι πολύ μεγάλο, αλλά θέλει να κάνει πόλεμο δια αντιπροσώπου με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα. Η δήλωση να μην είναι τόσο επιθετικοί οι εποικιστές στη Δυτική Όχθη από τον Αμερικανό πρόεδρο εχθές δείχνει ότι υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση προς τη Συρία και επίσης η ανεξέλεγκτη τρομοκρατία που μπορεί να υπάρξει και στη Δύση. Αυτό μπορεί να μην είναι πεδίο μάχης, αλλά είναι μια κλιμάκωση η οποία θα έχει πολυπαραγοντικές συνέπειες περαιτέρω».
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία, η οποία έχει μισθοφορικό οργάνωση, την περίφημη Σαντάτ, της οποίας επικεφαλής τρόπον τινά καθοδηγητής ήταν ο κ. Φιντάν, που είναι υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και δι αυτής και με εργαλείο αυτό θέλει να εμφιλοχωρήσει και να μπει στη Γάζα. Όταν ακούμε δηλώσεις ότι ο τουρκικός στρατός, τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θέλει να πάνε στη Γάζα σαν ειρηνοποιοί, εξισορροπιστές της καταστάσεως είναι αυτό που προσπαθεί να βάλει πόδι η Τουρκία δια αντιπροσώπων βέβαια, διότι αλλιώς ο ΝΑΤΟικός τουρκικός στρατός αντιλαμβάνεστε τι ανατροπή θα υπάρξει».
«Η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ και στις αμερικανικές δυνάμεις προκειμένου να επιχειρήσουν»
Κλείνοντας ο κ. Θεοδωρακίδης υπογράμμισε τον ρόλο της χώρας μας λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και προσφέρει το στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ και στις αμερικανικές δυνάμεις προκειμένου να επιχειρήσουν και εδώ – στο πλαίσιο της κλιμάκωσης – μπαίνει και η Αμερική σαν παράγοντας διότι εκτός από το ότι είναι πολλοί οι Αμερικανοί πολίτες, όμηροι της Χαμάς είναι οι βάσεις σε Συρία, σε Ιράκ που ένας πόλεμος με ρουκέτες, ένας πόλεμος φθοράς, θα δημιουργήσει μεγάλο αντίκτυπο και θα αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπουν βαθύτερα, αν μπουν βαθύτερα, με την έννοια ότι υπήρξε και μια τριμερής του ισλαμικού κόσμου του φονταμενταλιστικού αλλά και ότι η Ρωσία ακόμα δεν έχει ισχυροποιήσει τον Ρώσοιρανικό άξονα, σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση τοπικά ελέγξιμη. Γιατί ακούω κάποιες φοβίες ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος κλπ. Απέχουμε από αυτό κατά την άποψή μου όμως, είναι σε κρίσιμη κατάσταση η περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή».