Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας δεύτερη θητεία, προσπαθεί να συσπειρώσει τους Αμερικανούς πίσω από την άμυνα του Ισραήλ. Μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή, ο 80χρονος Δημοκρατικός, την Πέμπτη από το Οβαλ γραφείο προσπάθησε να πείσει τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να στηρίξουν οικονομικά το Ισραήλ.
Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γραφείο που επιβλέπει τις μεταφορές όπλων παραιτήθηκε αυτήν την εβδομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο Τζος Πολ, που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο LinkedIn, υποστήριξε ότι ο εφοδιασμός του Ισραήλ με όπλα και πυρομαχικά είναι «παρορμητικός» και «εξαιρετικά απογοητευτικός».Ο ίδιος που κατείχε τη θέση διευθυντή τμήματος στο Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περισσότερα από 11 χρόνια ανέφερε ότι: «η τυφλή υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν μόνο προς τη μία πλευρά οδηγεί σε αποφάσεις πολιτικής που είναι κοντόφθαλμες, καταστροφικές, άδικες και αντιφατικές με τις ίδιες τις αξίες που ενστερνιζόμαστε δημόσια» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η αντίδραση του Ισραήλ, και μαζί η αμερικανική υποστήριξη τόσο γι’ αυτή την αντίδραση όσο και για το status quo της κατοχής, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περισσότερα και βαθύτερα δεινά τόσο για τον ισραηλινό όσο και για τον παλαιστινιακό λαό» είπε. «Φοβάμαι ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες και αρνούμαι να συμμετέχω πλέον σε κάτι τέτοιο» κατέληξε.
Σε συνέντευξή του, ο κ. Πολ είπε ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ χωρίς νερό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και ηλεκτρισμό θα έπρεπε κανονικά να ενεργοποιήσει την προστασία που παρέχουν ομοσπονδιακοί νόμοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να κρατούν τα αμερικανικά όπλα μακριά από τα χέρια των παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όμως αυτές οι νομικές δικλίδες ασφαλείας δεν λειτουργούν», ανέφερε ο αξιωματούχος.
«Το πρόβλημα με όλες αυτές τις διατάξεις είναι ότι επαφίεται στην εκτελεστική εξουσία να αποφασίσει εάν όντως έχουν σημειωθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Πολ. «Η απόφαση δεν λαμβάνεται από κάποια ακομμάτιστη ακαδημαϊκή οντότητα και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τον πρόεδρο να πάρει μια οποιαδήποτε σχετική απόφαση».
Το γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο της New York Post το βράδυ της Τετάρτης.