Το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας και τις κατηγορίες που εξαπολύουν Χαμάς και Ισραήλ για την ανάληψη της ευθύνης, την ώρα που οι νεκροί είναι εκατοντάδες ανέλυσε το πρωί της Πέμπτης (19/10) ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης
Εστιάζοντας στην αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahri στη Γάζα που έχει πυροδοτήσει τεράστια οργή και δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μέση Ανατολή ο κ. Θεοδωρακίδης μίλησε για το παιχνίδι ευθυνών που παίζουν οι δύο πλευρές.
«Το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος και αν θα επεκταθεί, είναι δύο βασικά ερωτήματα γιατί αυτό το ακούσιο χτύπημα διότι ούτε το Ισραήλ συνέφερε να έχει αυτό το χτύπημα αλλά ούτε οι Παλαιστίνιοι μπορούν να δράσουν τόσο προβοκατόρικα με τόσα θύματα, δημιουργεί μία νέα κατάσταση που θα δημιουργήσει μία κατάσταση εκκένωσης της Γάζας σε άλλη περιοχή. Μένει να δούμε αν η Αίγυπτος μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η κατάσταση εφόσον είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς στη ζώνη της Γάζας, η κατεύθυνση είναι να εκκενωθεί αυτή προκειμένου να εξολοθρευθεί η Χαμάς και κατόπιν να επιστρέψουν οι άνθρωποι. Είναι κάτι δύσκολο αν όχι ανέφικτο, διότι υπάρχουν υπόγειες υποδομές της Χαμάς», είπε αρχικά.
«Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια του πολέμου, είναι μεγάλη διότι, 350.000 επίστρατοι, για να εκπαιδευτούν σε έναν ειδικό πόλεμο, να συγκεντρωθούν πυρομαχικά και τρόφιμα και να γίνει όλος αυτός ο σχεδιασμός και η ενέργεια για εισβολή στη Γάζα με αμφίβολα αποτελέσματα εξόδου ή αντίστρωσης στη Γάζα, στρατιωτικών δυνάμεων, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ούτε του σήμερα ούτε του αύριο», συνέχισε ο κ. Θεοδωρακίδης.
«Υπάρχει έδαφος που η Τουρκία να προσπαθήσει να εμφιλοχωρήσει»
Αναφερόμενος στις συνέπειες της σύγκρουσης ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης επεσήμανε: «Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τις συνέπειες τις διπλωματικές και παγκόσμια και τοπικά και τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην πίεση του Ιράν, και τον ρόλο της Τουρκίας. Σε πολιτικό επίπεδο η Τουρκία έχει πάρει σαφείς θέσεις γιατί όταν κηρύσσει 3ημερο πένθος. Διαδηλώσεις που έχουν γίνει, αλλά και θέσεις των υπουργών και υφυπουργών της Τουρκίας σχετικά με «τα αδέρφια μας» στην Παλαιστίνη υποκρύπτουν επιδιώξεις. Υπάρχει έδαφος που η Τουρκία να προσπαθήσει να εμφιλοχωρήσει. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ανθρωπιστική καταστροφή γιατί τελειώνουν τα καύσιμα, τα τρόφιμα και το νερό.
Το Ισραήλ έχει εκτεθεί με την στρατιωτική επιστράτευση. Μετά από αυτή την κρίση ο Νετανιάχου δεν υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο, όπως και επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ τι θα φέρει. Πάμε σε μία ολική λύση, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο κρατών, κάτι που συμφέρει την Μεγάλη Βρετανία. Επίσης αμφισβητείται και ο Αμπάς γιατί στην περιοχή κυριαρχεί η Χαμάς».