Εδώ και μέρες, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι οι συγκεντρωμένες δυνάμεις του είναι έτοιμες να μπουν στη Γάζα με στόχο να εξαλείψουν μια για πάντα τη Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη, μετά την επιδρομή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Πάνω από 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί για τις IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας). Τα αγροκτήματα, τα χωράφια και τα κιμπούτζ στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων της Γάζας είναι γεμάτα με άρματα μάχης Merkava, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού και χιλιάδες με πλήρη πολεμική εξάρτηση.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και το ισραηλινό ναυτικό σφυροκοπούν κάθε ύποπτο κρησφύγετο και αποθήκη όπλων της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μεγάλο αριθμό αμάχων κατά τη διαδικασία, καθώς και μικρό αριθμό διοικητών της Χαμάς, σημειώνει σε δημοσίευμά του το βρετανικό BBC. «Ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη της Τρίτης σε κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, την ευθύνη για την οποία αρνούνται και οι δύο πλευρές, το μόνο που θα κάνει είναι να “φουντώσει” ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή».
Γιατί λοιπόν το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει την εισβολή του στη Γάζα; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, σύμφωνα με το BBC…
Ο παράγοντας Μπάιντεν
Η εσπευσμένα προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα είναι μια ένδειξη του πόσο ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για την επιδείνωση της κατάστασης. Η Ουάσινγκτον έχει δύο μεγάλες ανησυχίες: την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση και τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης αυτής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη καταστήσει σαφή την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επιστροφή στην κατοχή της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε το 2005. Αυτό, είπε, θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος». Επισήμως επισκέφθηκε το Ισραήλ για να δείξει στρατηγική υποστήριξη στον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και να ακούσει για τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα.
Ανεπίσημα, είναι πιθανό να παροτρύνει τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει κάποια αυτοσυγκράτηση. Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να μάθουν πώς, αν το Ισραήλ μπει στη Γάζα, σχεδιάζει να βγει και πότε. Οποιαδήποτε προοπτική του Ισραήλ να ξεκινήσει μια στρατιωτική εισβολή πλήρους κλίμακας στη Γάζα ενώ το Airforce One βρίσκεται σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ δεν θα ήταν καλή εικόνα, ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για το Ισραήλ.
Σε μια επίσκεψη που επισκιάστηκε από τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli της Γάζας, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε δημοσίως την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα, ότι μια λανθασμένη παλαιστινιακή ρουκέτα προκάλεσε την έκρηξη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι το νοσοκομείο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το BBC προσπαθεί να εξακριβώσει ανεξάρτητα τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες, καθώς και την αιτία της έκρηξης.
Ο παράγοντας Ιράν
Τις τελευταίες ημέρες, το Ιράν απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό στην πράξη; Το Ιράν χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και σε κάποιο βαθμό ελέγχει μια σειρά σιιτικών πολιτοφυλακών στη Μέση Ανατολή. Η πιο ισχυρή από αυτές είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
Οι δύο χώρες διεξήγαγαν έναν καταστροφικό και ατελέσφορο πόλεμο το 2006, κατά τον οποίο τα σύγχρονα άρματα μάχης του Ισραήλ εξουδετερώθηκαν από κρυφές νάρκες και καλά σχεδιασμένες ενέδρες. Έκτοτε, η Χεζμπολάχ επανεξοπλίστηκε με τη βοήθεια του Ιράν και τώρα πιστεύεται ότι διαθέτει σχεδόν 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, πολλοί από τους οποίους είναι μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας.
Υπάρχει μια έμμεση απειλή εδώ ότι αν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα, τότε η Χεζμπολάχ μπορεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, αναγκάζοντάς το να διεξάγει πόλεμο σε δύο μέτωπα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι η Χεζμπολάχ θέλει αυτόν τον πόλεμο αυτή τη στιγμή, ειδικά με δύο ομάδες αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού να πλέουν ακριβώς στα ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου και να είναι έτοιμες να σπεύσουν σε βοήθεια του Ισραήλ.
Αυτό θα δώσει στο Ισραήλ κάποια διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε επίθεση από τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει καταστροφικά αντίποινα από τη ναυτική αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ.
Αξίζει πάντως να θυμηθούμε ότι στην αρχή του τελευταίου πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006 οι μαχητές κατάφεραν να πλήξουν ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά με έναν από τους εξελιγμένους αντιπλοϊκούς πυραύλους τους.
Ο ανθρωπιστικός παράγοντας
Η έννοια της ισραηλινής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση τείνει να υπολείπεται της έννοιας του υπόλοιπου κόσμου όταν πρόκειται για την καταστροφή της Χαμάς από τη Γάζα, σημειώνει το BBC. Καθώς ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών αυξάνεται ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας συμπάθειας για το Ισραήλ μετά τις βάρβαρες ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει αντικατασταθεί από μια αυξανόμενη κραυγή για τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών και την προστασία των απλών κατοίκων της Γάζας.
Εάν και όταν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέλθουν στη Γάζα με δύναμη, τότε ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω.
Ισραηλινοί στρατιώτες θα πεθάνουν επίσης από ενέδρες, ελεύθερους σκοπευτές και παγίδες – μεγάλο μέρος των μαχών μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και κάτω από το έδαφος, σε χιλιόμετρα τούνελ. Αλλά είναι πιθανό ότι, για άλλη μια φορά, θα είναι ο άμαχος πληθυσμός που θα σηκώσει το κύριο βάρος των απωλειών.
Τεράστια αποτυχία στον τομέα των πληροφοριών
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν έναν κακό μήνα. Η Shin Bet, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία να «δει» την αρχική πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς που ερχόταν. Υποτίθεται ότι διαθέτει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών και κατασκόπων μέσα στη Γάζα, παρακολουθώντας τους διοικητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Ωστόσο, αυτό που συνέβη εκείνο το φρικτό πρωινό του Σαββάτου στο νότιο Ισραήλ ισοδυναμεί με τη χειρότερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών στην ιστορία του έθνους μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θα προσπαθήσουν μανιωδώς να επανορθώσουν, βοηθώντας τις IDF να εντοπίσουν ονόματα και τοποθεσίες ομήρων, καθώς και πού κρύβονται διοικητές της Χαμάς.
Είναι πιθανό ότι ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες, ώστε αν και όταν οι χερσαίες δυνάμεις εισέλθουν, τότε να κατευθυνθούν απευθείας σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αντί να περιφέρονται στα ερείπια και τα χαλάσματα της βόρειας Γάζας αντιμετωπίζοντας συνεχείς επιθέσεις, εν μέσω αυξανόμενης καταδίκης από μεγάλο μέρος του κόσμου.
Τα στοιχεία της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που εξακολουθούν να είναι επιχειρησιακά μετά τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς θα έχουν σχεδιάσει ενέδρες και παγίδες για τυχόν προελαύνοντα ισραηλινά στρατεύματα. Αυτές θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες στις υπόγειες σήραγγες. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να ανακαλύψουν τις θέσεις τους και να προειδοποιήσουν ανάλογα τις IDF.