Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ που τελικώς αναβλήθηκε αλλά και στο χτύπημα με ρουκέτα του νοσοκομείου της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς αναφέρθηκε ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας.

Όπως είπε, «είναι πολύ συγκεκριμένοι οι λόγοι για την απόφαση της προσωρινής μη πραγματοποίησης του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και συνοψίζονται στο ζήτημα της ασφάλειας. Τα ζητήματα είναι πρακτικά. Όταν βλέπει κανείς ότι μπορούν να εκτοξευθούν ρουκέτες απροειδοποίητα και αδικαιολόγητα, ακόμα και σε βάρος ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη διαφορά του «βομβαρδίζω ένα κτίριο διοίκησης του αντιπάλου» μέχρι το «ρίχνω ρουκέτες σε ένα νοσοκομείο όπου βρίσκονται μέσα 1.500 άμαχοι άνθρωποι».

Και, δεύτερον, όταν βλέπουμε τις εικόνες ότι ο Γερμανός καγκελάριος κοντεύει να πέσει θύμα επίθεσης από ρουκέτα της Χαμάς στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στο Μπεν Γκουριόν, αντιλαμβάνεστε ότι η συνετή σκέψη λέει πως χρειάζεται να προστατευθούμε και εμείς, και αν οι συνθήκες βελτιωθούν και το επιτρέψουν, εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε. Αλλά σε ό,τι αφορά τη σφαγή στο νοσοκομείο στη Γάζα, στην οποία αναφέρθηκα, όντως επιτείνει το πρόβλημα ασφαλείας στην περιοχή, γιατί ξαναλέω, μιλάμε για νοσοκομείο, δεν μιλάμε για ένα δημόσιο κυβερνητικό κτίριο που υποτίθεται ο αντίπαλος θα πετύχει ένα καίριο πλήγμα εναντίον του εχθρού του. Αυτό λοιπόν, από όπου και αν προήλθε αυτή η ρουκέτα, προκαλεί νέα προβλήματα, διότι ακυρώνεται κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία».

Κατά τον ίδιο, πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ήταν να μεταβεί στο Ισραήλ για να συμβάλει με το διεθνές του κύρος, την προσωπικότητα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την αναγνωρισιμότητα που έχει στη Μέση Ανατολή, να συμβάλει στις όποιες προσπάθειες επίλυσης.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή όλοι στη διεθνή κοινότητα λέμε το αυτονόητο, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα για την αυτοάμυνα. Όταν λοιπόν η Χαμάς μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο χτύπημα αντιπερισπασμού, προφανώς έχει ως στόχο να αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος του Τελ Αβίβ». Όσο αφορά στο σενάριο της χερσαίας επιχείρησης στην Γάζα, ο κ. Χατζηβασιλείου υποστήριξε ότι αν γίνει οποιαδήποτε επέμβαση στη Γάζα, η επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη, διότι πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, η οποία θα επιταθεί, το ερώτημα είναι αν θα μείνει ή θα αποχωρήσει το Ισραήλ από την περιοχή μετά την όποια πιθανή του επέμβαση. «Διότι εάν φύγει θα υπάρχει ένα ευεπίφορο έδαφος να ξανασχηματιστούν οι θύλακες τρομοκρατών της Χαμάς και άλλων αδελφών οργανώσεων. Εάν παραμείνει αλλάζει ο χάρτης. Στην περίπτωση που μείνει το Ισραήλ, αυτό θα έχει κόστος και οικονομικό για το ίδιο να συντηρήσει μια δύναμη παραμονής εκεί και από την άλλη θα δημιουργήσει ένα νέο πλήγμα στις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο».