Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτκής λύσης, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Δεύτερες σκέψεις για τη «χερσαία επιχείρηση»
Μια σιβυλλική δήλωση του εκπροσώπου του Ισραλινού στρατού φαίνεται πως μαρτυρά «δεύτερες σκέψεις» στην ηγεσία του Ισραήλ για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως έχει ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς και είναι έτοιμος για την επόμενη φάση, στην οποία, όπως τόνιζε, «θα προχωρήσει σύντομα». Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όλοι βρίσκονται εν αναμονή της χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα.
Όμως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, με μια δήλωσή του δημιούργησε νέα δεδομένα: «Είναι γεγονός πως ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει όμως ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Reuters.
Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διπλωματικές επαφές σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια γενίκευση της σύγκρουσης με την εμπλοκή του «άξονα της αντίστασης» (Ιράν, Χεζμπολάχ, Συρία), που όπως προειδοποίησε το Ιράν, βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλη, εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μια κλιμάκωση του πολέμου με χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η εμπλοκή της Τεχεράνης θα πυροδοτούσε μια νέα ανάφλεξη με απρόβλεπτες διεθνείς επιπτώσεις, στρατιωτικές και οικονομικές. Αυτός είναι και ο λόγος που η Δύση επιμένει να αφήνει το Ιράν εκτός κάδρου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Η κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας – με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα – βρίσκεται στον πυρήνα των επιχειρησιακών σχεδίων του Ισραήλ, ωστόσο πολλοί αναλυτές, παρά το συντριπτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Μάλιστα εκτός από τους εμπειρογνώμονες επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί – και επίσημα – από συμμάχους του Ισραήλ, ακόμη και τις ΗΠΑ, καθώς η Δύση φοβάται πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα πολύ μεγαλύτερο μέτωπο στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων. Οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα θα ήταν «μεγάλο λάθος», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί το Ισραήλ την Τετάρτη. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν και εξέφρασε την υποστήριξή του για την εξάλειψη της μαχητικής ομάδας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα στο Τελ Αβίβ, πως θα πρέπει να υπάρξει και ένας δρόμος για ένα παλαιστινιακό κράτος.
«Είναι η στιγμή του Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα;», ήταν το ερώτημα που έθετε η Jerusalem Post με τον Ακίβα Έλνταρ, βετεράνο ισραηλινός πολιτικό σχολιαστή, να υπογραμμίζει πως η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. «Όταν μπαίνεις στη Γάζα, ποτέ δεν ξέρεις σε ποια κατάσταση θα βγεις. Είναι όλο το δίλημμα του Νετανιάχου. Θα είναι αρκετά λογικός για να πάρει τη σωστή απόφαση;», ανέφερε.