«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι ανοίγουν εύκολα πυρ για να εκδικηθούν για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα», καταγγέλλει ο Φάραζ Μπεϊτάουι, στο χωριό του οποίου, όπως και παντού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι ζουν μέσα σε συνεχή φόβο.
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.400 Ισραηλινών αλλά και πάνω από 2.750 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.200 έχουν τραυματιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια περιοχή γεμάτη ισραηλινά σημεία ελέγχου και εβραϊκούς οικισμούς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Στο Μπέιτα, το χωριό του Φάραζ Μπεϊτάουι, που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς, ένας νεαρός σκοτώθηκε την Κυριακή από τον ισραηλινό στρατό. Βίντεο δείχνει έναν στρατιώτη να πυροβολεί εναντίον του από μακριά.
Επικίνδυνοι δρόμοι
Στο Κούσρα, ένα άλλο χωριό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, την προηγούμενη εβδομάδα Εβραίοι έποικοι σκότωσαν τέσσερις κατοίκους. Την επομένη στη διάρκεια της κηδείας τους έποικοι σκότωσαν έναν πατέρα και τον γιο του.
Ο Ζέιντ αλ Σουάιμπι, της μη κυβερνητικής οργάνωσης al Haq, παρακολουθεί στενά την αύξηση της βίας. Αλλά όχι από τόσο κοντά όσο θα ήθελε καθώς, όπως εξηγεί, οι μετακινήσεις έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες τις τελευταίες ημέρες.
«Δεν διαθέτουμε συγκεκριμένο αριθμό» των επιθέσεων των εποίκων ή των Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον Παλαιστίνιων. «Οι ομάδες έρευνας δεν μπορούσαν να βγουν στους δρόμους διότι εκεί γίνονται οι επιθέσεις και ο εκφοβισμός των κατοίκων», δηλώνει.
Οι δρόμοι αποτελούσαν πάντα σημείο τριβής. Κάποιοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους Εβραίους εποίκους, τα αυτοκίνητα των οποίων έχουν κίτρινες πινακίδες κυκλοφορίας, όπως στο Ισραήλ.
Δεν είναι σπάνιο έποικοι να στέκονται σε λόφους και να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αυτοκινήτων των Παλαιστινίων, τα οποία αναγνωρίζουν εύκολα καθώς οι πινακίδες τους είναι λευκές και πράσινες. Αντίστοιχα Παλαιστίνιοι επιτίθενται εναντίον Εβραίων εποίκων.
Αλλά μετά την έναρξη της τρέχουσα σύρραξης «στις επιθέσεις εναντίον των αυτοκινήτων» προστέθηκαν «οι λεηλασίες καταστημάτων, τα απειλητικά γκράφιτι των εποίκων, οι φόνοι, οι απόπειρες επιθέσεων εναντίον των χωρών», συνεχίζει ο Σουάιμπι, καταστάσεις που φέρνουν στη μνήμη τη λεηλασία της Χαουάρα από εποίκους.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τον θάνατο δύο εποίκων κοντά στη Χαουάρα, δεκάδες Εβραίοι είχαν επιτεθεί στο χωριό αυτό και πυρπόλησαν πολλά κτίρια και αυτοκίνητα. Οι εικόνες από το χωριό στις φλόγες έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης.
Νυχτερινές περιπολίες
Η επίθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο την κατάσταση στην οποία ζουν σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δίπλα σε σχεδόν μισό εκατομμύριο Εβραίους εποίκους. Όλοι αυτοί οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αν και κάποιοι από αυτούς κατασκευάστηκαν με την άδεια των ισραηλινών αρχών.
Χθες Δευτέρα όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στη Χαουάρα. «Φοβόμαστε όλοι το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εποίκων μετά τα γεγονότα στη Γάζα», σημείωσε ο Μόιν Νταμίντι δήμαρχος της πόλης.
Στο χωριό Ντέιρ Τζάριρ, κοντά στη Ραμάλα, βρίσκεται δίπλα σε έναν παράνομο οικισμό ο οποίος έχει δημιουργηθεί στα περίχωρα του μεγάλου οικισμού Όφρα. Εκεί κάθε νύκτα οι νέοι κάνουν περιπολίες, εξηγεί ο 52χρονος Χάινταρ Μάχο. «Και υπάρχει μια ομάδα που ανταλλάσσει πληροφορίες και που ενημερώνει ο ένας τον άλλο για τις κινήσεις των εποίκων», προσθέτει.
Όμως κάποιες φορές οι κάτοικοι αιφνιδιάζονται: την Κυριακή μία γυναίκα σκοτώθηκε από σφαίρες του ισραηλινού στρατού και ο σύζυγος και ο γιος τους τραυματίστηκαν την ώρα που επέστρεφαν σπίτι τους.
Παράλληλα η ένωση Παλαιστίνιων κρατούμενων ανακοίνωσε ότι «περίπου 470 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, κυρίως μέλη της Χαμάς, έχουν τεθεί σε διοικητική κράτηση».Το καθεστώς αυτό επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά ανθρώπους χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες επ’ αόριστον.
«Στη Δυτική Όχθη έχουμε να δούμε μια εκστρατεία συλλήψεων τέτοιας έκτασης εδώ και χρόνια», διαβεβαίωσε η Αμάνι Σαρανέχ εκπρόσωπος της ένωσης.