Για τη Μέση Ανατολή που φλέγεται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ μίλησε το πρωί της Δευτέρας (9/10) ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας. «Είναι μια τραγική εξέλιξη, μια τρομοκρατική ενέργεια» επεσήμανε και εξήγησε το παρασκήνιο.
Απαντώντας στο εάν η 7η οκτωβρίου είναι η «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ ο Κώστας Λάβδας δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Πολλά πράγματα θα αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, στον πλανήτη ολόκληρο, στο πώς βλέπουμε τη μετανάστευση, ακόμα και στο πώς βλέπουμε την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε η επίθεση της Χαμάς έναντι στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, «είναι μια τραγική εξέλιξη, μια τρομοκρατική ενέργεια. Η Χαμάς όντως αποδεικνύει ότι είναι αυτό που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει από χρόνια, μια τρομοκρατική οργάνωση».
«Το όποιο πρόβλημα, πραγματικό, που υπάρχει των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αυταρχική διακυβέρνηση μετά το 2005 και πλήρως από το 2007 από τη Χαμάς» είπε.
«Αυταρχικό μόρφωμα με τρομοκρατικές ρίζες η Χαμάς»
Εστιάζοντας στην παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα ο κ. Λάβδας χαρακτήρισε τη Χαμάς ως ένα αυταρχικό μόρφωμα με τρομοκρατικές ρίζες, το οποίο αποφάσισε να εξαπολύσει μια μαζική επίθεση με στόχο να τορπιλίσει την προσπάθεια που γίνεται εδώ και μήνες για προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
«Είναι και μια μορφή παγίδας εκ μέρους της Χαμάς και ενδεχομένως του Ιράν προς τη Σαουδική Αραβία» σημείωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου. Και όπως τόνισε μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας μετά από τη σύγκρουσή Αράβων και Ισραηλιτών και εαν θα μπεί σε νέο κύκλο αντιπαλότητας με το Ισραήλ.
Όπως δήλωσε το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί μια μαζική ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. «Στο παρελθόν ξέραμε ότι όταν υπάρχει Ισραηλινός όμηρος, η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά έμπαιναν σε διαπραγματεύσεις για να ανταλλάξουν έναν με εκατοντάδες. Φοβάμαι πως δεν θα είναι αυτή η προσέγγιση αυτή τη φορά» εκτίμησε ο κ. Λάβδας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι οδηγός για το τι θα γίνει στο μέλλον. «Μπορεί να έχουμε πράγματι μια άλλη προσέγγιση από το Ισραήλ, τελείως διαφορετική από αυτή που ξέραμε και πάλι ενόψει των ομήρων, που είναι τεράστιο θέμα», όπως είπε.
Αναφορικά με τον αιφνιδιασμό του Ισραήλ και το πώς εξηγείται με δεδομένο την υπεροπλία με το Iron Dome που έχει έναντι της Χαμάς ο κ. Λάβδας υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται ότι ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτών ήταν στην άλλη πλευρά, στη Δυτική Όχθη, όχι στα σύνορα με τη Γάζα.
Γεγονός που φανερώνει πως ο ισραηλινός στρατός είχε αφεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του τείχους το οποίο για μερικά χιλιόμετρα ήταν απλό συρματόπλεγμα.
«Κατέρρευσε το σύστημα συλλογής – ανάλυσης πληροφοριών»
«Κατέρρευσε το σύστημα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λάβδας τονίζοντας ότι η συλλογή και η ανάλυση πληροφοριών είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς ζούμε σε ένα νέο κόσμο στον οποίο οι περιφερειακές συγκρούσεις θα είναι πάρα πολύ πιο πιθανές.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ερντογάν που υποστηρίζει τη Χαμάς και το διαμεσολαβητικό ρόλο που θέλει να παίξει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου σχολίασε ότι «έχει μπει σε μια εντελώς ιστορικά λανθασμένη πορεία. Πρόκειται για μία πρόκληση η οποία θα εκθέσει την Τουρκία πάρα πολύ έντονα».
«Όλος ο πλανήτης γνωρίζει ότι η Τουρκία στηρίζει τη Χαμάς και αυτή τη στιγμή η Χαμάς έχει εξαπολύσει μια μαζική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και οι επόμενες ώρες και μέρες θα είναι κρίσιμες για όλη την περιοχή» ανέφερε κλείνοντας.