Πανικό έχει φέρει η κατάρριψη οπλισμένου drone στη Συρία από τους Αμερικανούς. Η Τουρκία λέει πως δεν την ανήκει την ώρα που το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως είναι τουρκικό.
«Οι τουρκικές Αρχές δεν επιβεβαιώνουν πάντως πως ανήκει στην Τουρκία» μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Παρασκευής (6/10) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα».
Εστιάζοντας στα τουρκικά ΜΜΕ ο Μανώλης Κωστίδης τόνισε πως ο ανταποκριτής της εφημερίδας Sozcu Ραζί Τζανικλιγκίλ ανέφερε: «Οι τουρκικές αρχές λένε πως το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε δεν ανήκει στην Τουρκία. Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν θέλουν να ανακοινωθούν τα ονόματα τους, δήλωσαν στο Reuters και στο AP πως αυτό το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν τούρκικο.
«Στην είδηση του Reuters ομως αναφέρει πως το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πολύ πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Αμερικανοί λένε πως ”το συγκεκριμένο drone πετούσε με μη ασφαλή τρόπο και δεν είχε συγχρονιστεί μαζί μας” και καταρρίφθηκε για την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων. Δηλώθηκε πως είναι τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.
Συνομιλία του αμερικανού υπουργού Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του
Μετά το περιστατικό ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του, Γκιουλέρ σε μια συζήτηση κατά την οποία δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει ενέργειες που προκαλούν κίνδυνο στις δυνάμεις καταπολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
Ο ανταποκριτής του Halk TV Τσετινέρ Τσετίν ανέφερε: «Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ και συνεργάζονται μαζί με τις τρομοκρατικές μονάδες του PKK/ ΥPG. Kαι οι ΗΠΑ τονίζουν κάθε φορά πως ”αυτοί είναι οι συνεργάτες μας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους”. Eπίσης, πρέπει να τονίσουμε πως στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2024 πάλι θα υπάρχει στρατιωτική βοήθεια προς το PKK/YPG. Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν στάση. Αν δούμε πως στο μέτωπο της περιοχής υπάρχουν Ρωσία και Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν κάποιο κενό. Βέβαια ο Τραμπ είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχη και για το πετρέλαιο. Αρα μιλάμε για μια σχέση συμφερόντων».
Τούρκοι αναλυτές αμφισβητούν την κυριαρχία ελληνικών νησιών και ζητούν αποστραστιωτικοποίηση
«Με την Ελλάδα δεν έχουμε μία διαφορά. Υπάρχουν τα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές.
Ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ ανέφερε: «Παρά τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, 16 από τα 23 νησιά στρατιωτικοποιούνται και έτσι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Έχετε ακούσει κάποια αντίδραση απο την ΕΕ; Ή από τις ΗΠΑ; Εδώ έχουν υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και κάθε νησί μπορούν και το χρησιμοποιούν ως στρατιωτική βάση. Επίσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδα να διερευνά την πιθανότητα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων απο τα 6 μίλια στα 12 μίλια. Συνεχίζεται επίσης το θέμα της διαφορά της υφαλοκρηπίδας. Yπάρχει το θέμα της Κύπρου, υπάρχει η ΑΟΖ. Όπως υπάρχει το θέμα των γεωγραφικών σχηματισμών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Δηλαδή υπάρχει μια άγνωστη κατάσταση το τι θα γίνει με την κυριαρχία των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Υπάρχει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, η κατάσταση των ”Τούρκων” της δυτικής Θράκης».
Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως: «Η Ελλάδα τοποθετεί πυραύλους Spike στα σύνορα με την Τουρκία» και διευκρινίζουν: «Έχουν εμβέλεια 35 χλμ και θα εγκατασταθούν σε νησιά για την προστασία των ακτών».