Ο κατά συρροή παιδόφιλος Μπάρι Μπένελ, ο οποίος κακοποίησε ανήλικα αγόρια ως προπονητής ποδοσφαίρου, πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 69 ετών, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μπένελ πέθανε από καρκίνο, το πρωί του Σαββάτου, ενώ εξέτιε συνδυασμένες ποινές φυλάκισης στο HMP Littlehey στο Cambridgeshire για περισσότερα από 50 αδικήματα σε βάρος 22 αγοριών ενόσω ήταν προπονητής τους τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Φυλακών δήλωσε: «Ο κρατούμενος Μπάρι Μπένελ πέθανε στο HMP Littlehey στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. Όπως συμβαίνει με όλους τους θανάτους υπό κράτηση, ο διαμεσολαβητής των φυλακών και των υπό έλεγχο θα διερευνήσει».

Η πρώτη καταδίκη του Μπένελ ήταν στη Φλόριντα για ένα αδίκημα που διέπραξε ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με μια ομάδα νέων του Staffordshire και εξέτισε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τέσσερις κατηγορίες ασέλγιας σε ένα 13χρονο αγόρι. Στη συνέχεια απελάθηκε για να δικαστεί για επιθέσεις που έλαβαν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από έρευνα του Channel 4 Dispatches. Τον Ιούνιο του 1998 ομολόγησε την ενοχή του στο δικαστήριο του Chester για 23 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση 15 αγοριών ηλικίας μεταξύ 9 και 14 ετών, μεταξύ 1978 και 1992 και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση.

Το 2016, ένας πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Andy Woodward, δήλωσε στον Guardian ότι ήταν θύμα του Μπένελ, με άλλους πρώην παίκτες να ακολουθούν το παράδειγμά του. Ο Μπένελ, γνωστός και ως Ρίτσαρντ Τζόουνς, καταδικάστηκε επιπλέον για 30 χρόνια το 2018, αφού καταδικάστηκε για 52 σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος 12 ανήλικων αγοριών.

Ο δικαστής στο Δικαστήριο του Στέμματος του Λίβερπουλ, όταν εκφωνούσε την καταδικαστική απόφαση είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτά τα αγόρια φανήκατε ως θεός… στην πραγματικότητα είστε ο διάβολος ενσαρκωμένος. Τους κλέψατε τα παιδικά τους χρόνια και την αθωότητά τους». Διατάχθηκε να εκτίσει επιπλέον τέσσερα χρόνια το 2020 αφού ομολόγησε την ενοχή του για άλλα αδικήματα σε βάρος δύο αγοριών.

Όταν καταδικάστηκε το 2018, ο δικαστής Goldstone QC του Λίβερπουλ, είπε ότι «μπορεί κάλλιστα να πεθάνει στη φυλακή». Η τελευταία του ποινή φυλάκισης, το 2020, ήταν η πέμπτη φορά που φυλακίστηκε. Σε εκείνη την ακρόαση, στο δικαστήριο είπαν ότι είχε αποκολλημένο αμφιβληστροειδή μετά από επίθεση στη φυλακή και ότι βρισκόταν σε ύφεση από τον καρκίνο.

Ο Μπένελ ήταν προπονητής νεανίδων σε συλλόγους όπως η Crewe Alexandra, Manchester City and Stoke City όταν πραγματοποίησε επιθέσεις σε αγόρια που πολλά υποσχόμενοι νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πολλοί μίλησαν αργότερα για το πόσο βαθιά τους είχε επηρεάσει η κακοποίηση, καταστρέφοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την καριέρα τους.

Νωρίτερα φέτος, ένα δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ενώ εργαζόταν εκεί. Ο δικαστής Johnson αποδέχτηκε τις αναφορές των ανδρών, στους οποίους ο Μπένελ είχε επιτεθεί σεξουαλικά όταν ήταν αγόρια, σε γραπτή απόφαση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, ο δικαστής είπε ότι παρόλο που υπήρχε μια «καλή εξήγηση» για την καθυστέρηση των αξιώσεων κατά της Σίτι, αυτές ασκήθηκαν πολύ αργά για να υπάρξει μια δίκαιη δίκη του συλλόγου. Είπε ότι ακόμη και αν οι αξιώσεις δεν είχαν παραγραφεί, το γεγονός ότι ο Μπένελ ήταν σκάουτερ της Σίτι, προπονούσε τις ομάδες νέων ταλέντων και βοήθησε στη διοργάνωση δοκιμαστικών αγώνων, δεν καθιστούσε τον σύλλογο σοβαρά υπεύθυνο για τα περιστατικά κακοποίησης, σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν οι οκτώ άνδρες.