Μήπως όταν πάτε να διακοσμήσετε το σπίτι σας χάνετε τον αυθορμητισμό σας και βάζετε φρένο στις ιδέες σας, επειδή φοβάστε πως δεν είναι πολύ σωστές ή μοντέρνες, σύμφωνα με τις τάσεις;

Πρέπει να απαλλαγείτε από όλες τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε για το γούστο σας και να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο, να διαλέξει με κριτήριο, αποκλειστικά, αυτό που αρέσει σε εσάς πώς θα διακοσμήσετε τον χώρο σας, γιατί εσείς ζείτε σε αυτόν. Ακόμη κι αν προσλάβετε έναν επαγγελματία, αν είναι σωστός, θα σας κάνει ερωτήσεις και θα σας ζητήσει κατευθύνσεις. Όσο καλός κι αν είναι στη δουλειά του, αυτό είναι το σπίτι σας και κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσάς πώς θέλετε να ζήσετε.

Ακολουθεί μια λίστα με τα έξι πράγματα που πρέπει να πάψετε να σκέφτεστε, όταν διακοσμείτε το σπίτι σας:

Mην αγχώνεστε για τις τάσεις!

Τα trends υπάρχουν για να παίρνουμε ιδέες και έμπνευση και να υιοθετούμε κάποια από αυτά, μόνο και εάν ταιριάζουν με το γούστο και τις προσωπικές μας ανάγκες. Μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας και μην εμπιστεύεστε τυφλά τις τάσεις. Κάντε δικές σας όσες σας αρέσουν και απορρίψτε τις υπόλοιπες. Για να είναι κάτι ωραίο δε σημαίνει πως πρέπει να ακολουθεί πιστά τη μόδα, ειδικά στη διακόσμηση, καθώς τα κόστη είναι υψηλά και δε μπορείτε να αλλάζετε ντεκόρ κάθε λίγο και λιγάκι.

Μη φοβάστε να συνδυάσετε διαφορετικά είδη ξύλου!

Παλαιότερα, ειδικά στην ξύλινη επίπλωση όλα έπρεπε να ακολουθούν τη μορφή του σετ. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Μπορείτε να κάνετε mix and match τόσο με τα είδη όσο και με τα χρώματα του ξύλου και να έχετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, σαφώς πιο στιλάτο από το να υπάρχει παντού μια ομοιομορφία. Πειραματιστείτε με τις αποχρώσεις, ταιριάξτε διαφορετικά ξύλα, βρείτε τις δικές σας ισορροπίες και μην περιορίζεστε.

Μη στρώνετε όλο το σπίτι με χαλιά!

Αν θέλετε να το στρώσετε, κάντε το, αλλά αν δε θέλετε, δεν είναι απαραίτητο. Και στο χαλί η μόδα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα: Έχουμε δει μοκέτες από τοίχο σε τοίχο και πάνω από αυτές άλλα χαλιά, έχουμε δει χαλιά που κάλυπταν μόνο μερικές επιφάνειες, αφήνοντας αρκετό μέρος του πατώματος ελεύθερο. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως είναι απολύτως εντάξει να στρώσετε όσα χαλιά θέλετε και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, που να επιτάσσει λίγα ή πολλά.

Μη διστάζετε να κρεμάσετε πολλούς καθρέπτες!

Βάλτε όσους καθρέπτες θέλετε στο σπίτι σας, σε κάθε δωμάτιο, και κρεμάστε ακόμη και δυο ή τρεις μαζί στον ίδιο τοίχο. Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να φτιάξετε συνθέσεις με καθρέπτες, μπορείτε να τους τοποθετήσετε αντικρυστά, μπορείτε να τους βάλετε στην κρεβατοκάμαρά σας, παντού χωράει ένας ή και περισσότεροι καθρέπτες. Μη φοβάστε την υπερβολή, αρκεί να κάθονται καλά στο δικό σας μάτι.

Μη φοβάστε να «παντρέψετε» διαφορετικά στιλ διακόσμησης!

Η αλήθεια είναι πως οι πιο ενδιαφέρουσες διακοσμήσεις προκύπτουν από τον συνδυασμό διαφορετικών στιλ μεταξύ τους. Ποιος δεν έχει θαυμάσει ένα vintage έπιπλο μέσα σε έναν industrial χώρο και ποιος δεν έχει εκτιμήσει μια bohemian προσθήκη μέσα σε ένα minimal δωμάτιο; Επικεντρωθείτε στο τι μπορεί να σας προσφέρει το συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε φορά και πως μπορείτε να το ενσωματώσετε στην υπάρχουσα διακόσμηση. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Μην καταπιέζεστε!

Η διακόσμηση του χώρου σας πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία, που να σας γεμίζει χαρά και δημιουργικότητα, όχι άγχος. Συμβουλευτείτε κάποιες πηγές που εμπιστεύεστε, αλλά, πάνω από όλα, εμπιστευτείτε το γούστο σας. Το σπίτι σας είστε εσείς. Κανείς δε θα σας βαθμολογήσει, μπαίνοντας μέσα. Πρέπει να δημιουργήσετε έναν χώρο, στον οποίο να αισθάνεστε όμορφα, οικεία, καθώς είναι η φωλιά σας και μην περιορίζεστε από κανέναν κανόνα, αν δεν νιώθετε ότι σας ταιριάζει.