Τα παραβάν είναι πολυλειτουργικά και κομψά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται για να χωρίσουν έναν ενιαίο χώρο ή να προσθέσουν διακοσμητικά στοιχεία σε ένα δωμάτιο. Έχουν μακρά ιστορία και ποικίλες χρήσεις, από την πρακτική τους πλευρά έως την αισθητική τους αξία.

Τα παραβάν είναι εξαιρετικά ευέλικτα και πολυχρηστικά και μπορούν να προσθέσουν λειτουργικότητα και στιλ σε οποιονδήποτε χώρο. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν μια κομψή λύση για τη βελτίωση της διαρρύθμισης και της ατμόσφαιρας του σπιτιού.

Τα παραβάν έχουν τις ρίζες τους στην Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη δυναστεία Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.). Αργότερα, υιοθετήθηκαν από την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες. Στην Ευρώπη έγιναν δημοφιλή κατά τον 17ο αιώνα, όταν εισήχθησαν από εμπορικούς δρόμους και έγιναν μέρος της επίπλωσης αριστοκρατικών κατοικιών.

Τύποι Παραβάν

Παραδοσιακά Παραβάν: Αποτελούνται από πολλαπλά πάνελ που συνδέονται με μεντεσέδες. Τα πάνελ μπορεί να είναι φτιαγμένα από ξύλο, ύφασμα, χαρτί ή ακόμα και μέταλλο και συχνά διακοσμούνται με περίτεχνα σχέδια και μοτίβα.

Παραβάν Shoji: Είναι ιαπωνικής προέλευσης και κατασκευάζονται με χαρτί ρυζιού ή άλλο ημιδιαφανές υλικό με ξύλινο πλαίσιο. Χρησιμοποιούνται συχνά σε παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για τη δημιουργία δωματίων tatami.

Σύγχρονα Παραβάν: Έχουν μοντέρνο σχεδιασμό και χρησιμοποιούν υλικά όπως γυαλί, πλαστικό και διάφορα συνθετικά υφάσματα. Μπορεί να είναι διακοσμητικά ή και λειτουργικά, όπως τα παραβάν που ενσωματώνουν ράφια ή καθρέφτες.

Οι χρήσεις του παραβάν

Χρησιμοποιούνται για να χωρίσουν μεγάλους χώρους σε μικρότερα μέρη, προσφέροντας ιδιωτικότητα και καθορίζοντας διαφορετικές λειτουργικές ζώνες μέσα σε ένα δωμάτιο. Τα παραβάν προσθέτουν στιλ και χαρακτήρα σε έναν χώρο. Μπορούν να αποτελέσουν το κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο ενός δωματίου ή να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν ανεπιθύμητα σημεία. Τοποθετημένα κοντά σε παράθυρα, τα παραβάν μπλοκάρουν το έντονο φως του ήλιου και προσφέρουν σκιά. Στα υπνοδωμάτια ή τα μπάνια, τα παραβάν χρησιμοποιούνται, για να δημιουργήσουν ιδιωτικούς χώρους για αλλαγή ρούχων.

Oι προτάσεις μας

Παραβάν ροζ βουκαμβίλια 108€
Παραβάν σκαλιστό στο χέρι με 5 πάνελ, καφέ από ξύλο μάνγκο 200×165 εκ 364,99€
Chanel Παραβάν 76,80€
Παραβάν, Ciwa 144€
Abstract woman Παραβάν 76,80€
Διαχωριστικό δωματίου με 3 πάνελ 120 εκ. από μπαμπού/καραβόπανο 80,99€