Τα φωτιστικά οροφής είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης, παρέχοντας τον κύριο φωτισμό σε δωμάτια και αναδεικνύοντας το στυλ και την ατμόσφαιρα του χώρου. Eίναι σχεδιασμένα να διαχέουν φως σε όλο το δωμάτιο και μπορούν να είναι κεντρικά ή συμπληρωματικά, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.

Ο φωτισμός είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, γι’ αυτό και η επιλογή των φωτιστικών οροφής είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα του ντεκόρ και πρέπει να εναρμονίζεται με την επίπλωση και τους χρωματισμούς του σπιτιού.

Τύποι Φωτιστικών Οροφής

Κεντρικά Φωτιστικά (Chandeliers): Μεγάλα, διακοσμητικά φωτιστικά που συνήθως κρέμονται από το ταβάνι. Ιδανικά για σαλόνια, τραπεζαρίες ή μεγάλους χώρους.

Φωτιστικά Τύπου Πλαφονιέρας: Εγκαθίστανται απευθείας στην οροφή, χωρίς να κρέμονται. Κατάλληλα για χαμηλοτάβανα δωμάτια όπως κρεβατοκάμαρες και διαδρόμους.

Ημιπλαφονιέρες: Κρέμονται ελαφρώς από την οροφή, δημιουργώντας μια μικρή απόσταση. Αποτελούν ενδιάμεση λύση μεταξύ πλαφονιέρας και πολυελαίου.

Φωτιστικά Pendant: Κρέμονται από ένα καλώδιο ή αλυσίδα και συνήθως είναι μικρότερα σε μέγεθος. Ιδανικά για κουζίνες, μπαρ ή ως επιπλέον φωτισμός σε καθιστικά.

Φωτιστικά Spot: Προσφέρουν εστιασμένο φως και είναι τοποθετημένα σε σειρές ή μονάδες. Ιδανικά για ανάδειξη έργων τέχνης, βιβλιοθηκών ή συγκεκριμένων σημείων στο χώρο.


Υπάρχουν πολλά σχέδια και στυλ, από μοντέρνα μέχρι κλασικά, που ταιριάζουν σε κάθε διακόσμηση. Επιλέξτε φωτιστικά που αντιστοιχούν με τις διαστάσεις του δωματίου. Ένα πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό φωτιστικό μπορεί να δείχνει παράταιρο. Σε δωμάτια με χαμηλά ταβάνια, προτιμήστε πλαφονιέρες ή ημιπλαφονιέρες. Σε δωμάτια με ψηλά ταβάνια, πολυέλαιοι και κρεμαστά φωτιστικά μπορούν να αναδείξουν το ύψος.

Το φωτιστικό πρέπει να ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου. Ένα μοντέρνο φωτιστικό μπορεί να δείχνει παράταιρο σε ένα κλασικό δωμάτιο. Σκεφτείτε πόσο φωτισμό χρειάζεται το δωμάτιο και επιλέξτε ανάλογα την ένταση και την κατεύθυνση του φωτός. Προτιμήστε φωτιστικά με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα φωτιστικά οροφής δεν είναι μόνο πρακτικά, αλλά και βασικά στοιχεία διακόσμησης που μπορούν να αναδείξουν την αισθητική του χώρου σας και να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Οι προτάσεις μας

Flos Arrangements Suspension Lamp 650€
Tom Dixon Melt Mini Led Pendant Light 856€
Foscarini Caboche Plus Ceiling Lamp 1.378€
Foscarini Gem Semi Wall Lamp 448€
Le Klint Caleo 2 Pendant Lamp 985€
Φωτιστικό Οροφής Atomic Balls 130X74X74ΕΚ G9 502€
Φωτιστικό Οροφής Stone Mobile G9 1.180€
Φωτιστικό Οροφής Saturn Led Ασημί 75X75X120ΕΚ 556€
Φωτιστικό Οροφής 4 Φανάρια Χρυσό 68X68X120ΕΚ Ε27 544€
Φωτιστικό Οροφής Leisha Bunch Λευκό Χρυσό 76X76X100ΕΚ G9 1.186€