Aνεξάρτητα με το αν πιστεύετε στο «κακό μάτι», οπωσδήποτε θα γνωρίζετε πως αυτή η αρνητική ενέργεια -υποτίθεται ότι- ξορκίζεται με ένα μπλε μάτι, το οποίο κάποιοι φορούν πάνω τους ή τοποθετούν στον χώρο.

Σε περίπτωση που αναζητάτε την κομψή εκδοχή ενός τέτοιου διακοσμητικού, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις για να τις έχετε υπόψιν σας είτε για τον δικό σας χώρο είτε για δώρο.

Τι είναι το «κακό μάτι»

Η πίστη στο κακό μάτι -ή σκέτο μάτι- είναι μία δεισιδαιμονία που έχει βαθιές ρίζες και μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, όπως οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι. Στους περισσότερους πολιτισμούς, θεωρείται ότι προκαλείται από ζήλια ή φθόνο και συνδέεται με την αρνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τα μάτια ενός ατόμου και μπορεί να επιφέρει κακοτυχία, ασθένεια ή ακόμα και τραυματισμό.

Το μπλε μάτι ως προστασία

Το μπλε μάτι, από την άλλη, είναι ένα δημοφιλές φυλαχτό που χρησιμοποιείται για να προστατεύσει από το κακό μάτι. Θεωρείται ότι έχει τη δύναμη να απορροφήσει την αρνητική ενέργεια που εκπέμπεται και να την εμποδίσει από το να βλάψει τον κάτοχό του. Θεωρείται επίσης ότι αντανακλά την αρνητική ενέργεια πίσω στον αποστολέα, αποτρέποντας έτσι την κακοτυχία. Το μπλε χρώμα συνδέεται με τον ουρανό και τον Θεό σε πολλές παραδόσεις και γι’ αυτό του αποδίδονται ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες.

Στη σύγχρονη εποχή, φυλαχτά όπως το μπλε μάτι εξακολουθούν να είναι δημοφιλή σε πολλές κουλτούρες. Εκτός από την παραδοσιακή τους χρήση, έχουν ενσωματωθεί στη μόδα και το design, και χρησιμοποιούνται ευρέως σε κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα. Ανεξαρτήτως του αν κάποιος πιστεύει στη δεισιδαιμονία ή όχι, το μπλε μάτι παραμένει ένα σύμβολο με πλούσια πολιτιστική και ιστορική σημασία.

Τόσο το κακό μάτι όσο και το «αντίπαλο» μπλε μάτι αποτελούν μέρος της παγκόσμιας λαϊκής κουλτούρας, παρέχοντας ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από την αρνητική ενέργεια και να διατηρήσουν την καλή τύχη στη ζωή τους.

Οι προτάσεις μας

Dorete Tray | Printed Evil Eye Sale Price 75€
Zoulovits Πρες παπιέ γαλάζιο μάτι σε μάρμαρο 15,50€
Inart Διακοσμητικό Γυάλινο Μάτι 16,80€
Μάτι μεγάλο ΙΙ 45€
Ξύλινο Μάτι Γούρι 48€
Γυάλινο διακοσμητικό μάτι μπλε-χρυσό-λευκό 33€
Διακοσμητικό “Μάτι Ο” – Πετρόλ 19€
Διακοσμητικό Μάτι 76,50