Αν σας αρέσουν τα φυτά, αλλά δεν είστε ειδικοί στην περιποίησή τους και όσες προσπάθειες έχετε κάνει να φροντίσετε μια γλάστρα έχουν λήξει άδοξα, τότε μάλλον βρίσκεστε στο κατάλληλο άρθρο.

Η αλήθεια είναι πως τα φυτά και τα λουλούδια χρειάζονται περισσότερη προσοχή και αγάπη από όση ίσως νομίζετε ότι χρειάζονται, και μπορεί η μητέρα σας να το έκανε να φαίνεται εύκολο, αλλά είναι είναι αρκετά δύσκολο να διατηρήσετε έναν ανθισμένο κήπο ή μπαλκόνι.

Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία φυτών που είναι ιδανική για αρχάριους plant parents ή για όσους θέλουν ένα φυτό που να είναι πιο εύκολο να… κρατηθεί στη ζωή από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για τα αερόφυτα, που δεν έχουν ρίζες (ναι, καλά διαβάσατε) και χρειάζονται μόνο μια βάση για να αναπτυχθούν.

Στη φύση, τα αερόφυτα αναπτύσσονται πάνω σε δέντρα ή βράχους, καθώς απορροφούν την υγρασία που χρειάζονται και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω των τριχιδίων που βρίσκονται στα φύλλα τους. Προέρχονται από την κεντρική και νότια Αμερική και έρχονται σε διάφορα σχήματα, υφές και χρώματα. Τα αερόφυτα είναι ιδανικά για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο ή εμπειρία στη φροντίδα φυτών.

Πώς να φροντίσετε τα αερόφυτα

Τα αερόφυτα χρειάζονται πότισμα το πολύ δύο φορές την εβδομάδα και μπορείτε είτε να τα ψεκάσετε είτε απλά να τα βυθίσετε μέσα στο νερό για λίγα μόλις λεπτά. Μετά το πότισμά τους, πρέπει να τα στραγγίζετε καλά τοποθετώντας τα ανάποδα. Καλό είναι να αποφεύγετε να τα εκθέτετε στον ήλιο. Μία φορά το μήνα, μπορείτε να τα βοηθάτε χρησιμοποιώντας αραιωμένο υγρό λίπασμα.

Πώς να τα διακοσμήσετε στοn χώρο σας

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να τα τοποθετήσετε μέσα: σε ένα βάζο στο οποίο έχετε προσθέσει πέτρες, χαλίκια ή διάφορα άλλα διακοσμητικά, π.χ. από ξύλο. Ψεκάζοντας τα φυτά και κλείνοντας το βάζο με το καπάκι του έχετε δημιουργήσει αφενός ένα μικρό οικοσύστημα και αφετέρου ένα έργο τέχνης.

Άλλοι τρόποι είναι να τα τοποθετήσετε πάνω σε επιφάνειες, σε ράφια, τραπέζια, γραφεία ή να τα κρεμάσετε από σχοινιά. Γενικά τα αερόφυτα είναι μια πολύ καλή αρχή για ένα προσωπικό διακοσμητικό κολάζ το οποίο θα έχει μέσα του ζωή και δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση.

Τα οφέλη τους στην ψυχική υγεία

Τα αερόφυτα είναι χαλαρωτικά και ηρεμιστικά φυτά. Και μόνο η ιδέα πως στέκονται υγιή και πράσινα χωρίς να σε στρεσάρουν με τις ανάγκες τους είναι από μόνο του μία καθησυχαστική σκέψη. Βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στη θετική ενέργεια ενός χώρου. Τέλος, είναι ιδανικά για επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς, όπως είπαμε, χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα.