Kαθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με την ομορφιά μέσα από τα social media, αρκετές από τις οποίες είναι ακραίες και δίκαια μας προβληματίζουν σχετικά με την εγκυρότητά τους. Μία από αυτές είναι και το «ξύρισμα» του γυναικείου προσώπου στο σπίτι με ένα ειδικό εργαλείο που μοιάζει με ξυράφι ή στο ιατρείο του δερματολόγου που τώρα είναι μεγάλη τάση.

Αρχικά να παραδεχθούμε πως όλες μας έχουμε αγγίξει το πρόσωπο ενός φρεσκοξυρισμένου άνδρα και έχουμε νιώσει πόσο απαλό είναι, καθώς το ξυράφι που χρησιμοποιεί για να αφαιρέσει τις τρίχες κάνει επιπλέον και σπουδαία απολέπιση στην επιδερμίδα του. Είναι όμως αυτή μία συνήθεια που μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο μιας γυναίκας που δεν έχει τριχοφυΐα, αλλά μόνο χνούδι στο πρόσωπό της;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτή η διαδικασία, το «γυναικείο ξύρισμα» δηλαδή, ονομάζεται dermaplaning και πολλές celebrities, όπως η Gwyneth Paltrow, η Miranda Kerr και η Eva Mendes, την έχουν εφαρμόσει στο πρόσωπό τους, με τη σύζυγο του Ryan Gosling μάλιστα να έχει δημοσιεύσει και φωτογραφίες από τη διαδικασία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Μπορεί οι γυναίκες να μην έχουμε γένια στο πρόσωπό μας ώστε να χρειάζεται ξύρισμα, ωστόσο έχουμε χνούδι, έστω και αόρατο. Με τη διαδικασία του dermaplaning αυτό απομακρύνεται και, σύμφωνα με τη δερματολόγο Purvisha Patel, υπάρχουν οφέλη, αφού η απομάκρυνση του ανώτερου στρώματος των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας βοηθά στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης και στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.

Η απολέπιση που επιτυγχάνεται με το dermaplaning αφήνει την επιδερμίδα λαμπερή, χωρίς ρύπους, νεκρά κύτταρα και υπολείμματα προϊόντων. Ταυτόχρονα επιτρέπει την καλύτερη εφαρμογή του foundation καθώς δεν μπερδεύεται με νεκρά κύτταρα και χνούδι. Το πρόσωπο γίνεται ένας λείος, πεντακάθαρος καμβάς για να εφαρμόσετε το makeup σας. Μάλιστα, μπορείτε να φτάσετε σε σημείο να μην χρειάζεστε καν καλυπτικά προϊόντα και να κυκλοφορείτε χωρίς foundation, πούδρα ή concealer, με μία ελάχιστη ποσότητα ή με μια BB Cream.

Aυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην υποβληθείτε στη συγκεκριμένη διαδικασία (μόνες ή σε δερματολόγο) αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα όπως κυστική ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση. Μπορείτε, όπως είπαμε, να το κάνετε μόνη σας στο σπίτι παρακολουθώντας tutorials στο διαδίκτυο, αλλά για να είστε εντελώς ασφαλείς καλύτερα να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία.

Τέλος, μετά το dermaplaning, θα πρέπει να προσέξετε την επούλωση των μικροτραυματισμών για μερικές ημέρες και να χρησιμοποιείτε πολύ αντηλιακό και πιο ελαφριά, επανορθωτικά και ενυδατικά προϊόντα skincare, ενώ πρέπει να αποφεύγετε τα οξέα, τη ρετινόλη και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.