Βρισκόμαστε σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίζονται με το εθνόσημο να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και τη χώρα μας να συλλέγει περήφανη μετάλλια. Οι γυναίκες αθλήτριες αυτή τη φορά μας έχουν χαρίσει μερικά πολύ εντυπωσιακά beauty looks, ενώ το φαινόμενο της ενόργανης Simone Biles σχολιάστηκε αρνητικά, επειδή δεν είχε «περιποιημένα» μαλλιά.

Αν και όλες οι αθλήτριες έχουν το προσωπικό τους look και πολλές από αυτές τις είδαμε με πολύ ωραία μανικιούρ, με εντυπωσιακά χτενίσματα και με έντονες αποχρώσεις κραγιόν, υπάρχουν κάποιοι κανόνες ανάλογα με το άθλημα στο οποίο αγωνίζονται τους οποίους πρέπει να ακολουθούν, διαφορετικά μπορεί να χάσουν βαθμούς εξαιτίας ποινών που θα τους κοστίσει ακόμα και το μετάλλιο.

Ποιοι είναι λοιπόν οι κανόνες ομορφιάς που πρέπει να ακολουθούν οι αθλήτριες ανάλογα το άθλημά τους;

Συγχρονισμένη κολύμβηση

Στη συγχρονισμένη κολύμβηση σαφώς και επιτρέπεται το μακιγιάζ, αρκεί να μην είναι «θεατρικό» και πιο συγκεκριμένα ο Κανονισμός Καλλιτεχνικής Κολύμβησης των ΗΠΑ λέει: «Δεν πρέπει να έχουν έντονο θεατρικό μακιγιάζ. Το φυσικό μακιγιάζ είναι το ιδανικό, ενώ επιτρέπονται μόνο μικρά και διακριτικά κοσμήματα». Τα μαλλιά τους πρέπει να είναι πιασμένα σε αυστηρό ψηλό κότσο, ενώ για να τα σταθεροποιήσουν χρησιμοποιούν ζελατίνη. H Ευαγγελία Πλατανιώτη έχει δηλώσει σε παλαιότερή της συνέντευξη στο Savoir Ville: «Αυτό το ειδικό τζελ είναι ζελατίνη Γιώτης το οποίο συνήθως το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γλυκά κι εμείς το παίρνουμε σε ουδέτερη γεύση, το ρίχνουμε σε καυτό νερό, το ανακατεύουμε με πινέλο βαφής μαλλιών και το απλώνουμε στα μαλλιά. Για να γυαλίζει ακόμα περισσότερο, απλώνουμε την πρώτη στρώση η οποία είναι λεπτή, τη στεγνώνουμε με το σεσουάρ και όταν απλώσουμε τη δεύτερη αυτό γυαλίζει υπερβολικά».

Eνόργανη γυμναστική

Σύμφωνα με τους Κανόνες του Προγράμματος Γυναικών Γυμναστικής των ΗΠΑ 2024 που δημιουργήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προγράμματος Γυναικών, τα μαλλιά των αθλητριών πρέπει να «είναι μακριά από το πρόσωπο ώστε να υπάρχει καλή όραση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων». Το μακιγιάζ τους δεν διέπεται από συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες, πρέπει να είναι «περιποιημένο» αλλά όχι έντονα και εκκεντρικά beauty looks, καθώς αποσπούν την προσοχή των κριτών. Υπάρχει επίσης και ένας στιλιστικός κανόνας που αφορά τα κοσμήματα: οι αθλητές επιτρέπεται να φορούν μόνο ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και τίποτε άλλο σύμφωνα με το εγχειρίδιο.

Στίβος

Τα κορίτσια του στίβου είναι πιο ελεύθερα να εκφραστούν μέσα από τα χτενίσματα, το μανικιούρ και το μακιγιάζ τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ένωσης Στίβου των Ηνωμένων Πολιτειών (USATF), υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με τις συνεργασίες των αθλητριών με beauty brands. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν επιτρέπεται να εκπροσωπούν χορηγούς τους μέσω κοσμημάτων, tattoo ή και body painting (!;) Στο μανικιούρ πάντως οι στιβίστριες ξέρουν να ξεχωρίζουν, καθώς και φέτος είδαμε πολύ εκκεντρικά nail looks.

Βόλεϊ

Τα μαλλιά των αθλητριών του βόλεϊ πρέπει να είναι μαζεμένα, ενώ τα νύχια τους κοντά, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την μπάλα. Όσο για τα κοσμήματα, σύμφωνα με το βιβλίο κανόνων USA Volleyball 2023-2025 που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB): «Mπορούν να φορεθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια των αθλητριών, όπως εξαιρετικά μακριά κολιέ ή/και περιδέραια ή μεγάλα σκουλαρίκια κρίκοι».