Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι λέξεις «χημικό peeling» έφερναν στο μυαλό μας τη Samantha Jones του Sex and the City, κόκκινη και τραχιά μετά από μια θεραπεία που πήγε στραβά.
Ωστόσο, το χημικό peeling της επιδερμίδας έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις μεθόδους των προηγούμενων δεκαετιών, και είναι πλέον μια αποδεκτή θεραπεία για διάφορα προβλήματα του δέρματος, από τις ρυτίδες μέχρι τη μελάγχρωση (και πολλά άλλα ενδιάμεσα).
Η δερματολόγος και διευθύντρια της κλινικής Eudelo, Dr. Stefanie Williams, και η δερματολόγος και συνιδρύτρια της Kivu Skincare, Dr. Benedetta Brazzini, αναλύουν στο βρετανικό Harper’s Bazaar όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα χημικά peeling προσώπου, από τους διαφορετικούς τύπους μέχρι τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν, καθώς και την τόσο σημαντική μεταφροντίδα.
Τι ακριβώς είναι το χημικό peeling
Σύμφωνα με τη Dr. Williams, τα χημικά peelings λειτουργούν αφαιρώντας ορισμένα στρώματα του δέρματος και τα στρώματα στα οποία φτάνουν εξαρτώνται από το βάθος τους. «Τα peelings απολεπίζουν το δέρμα, βελτιώνοντας την κυτταρική εναλλαγή και την ανανέωση του δέρματος, αλλά ενθαρρύνουν επίσης έμμεσα τον σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης», εξηγεί.
«Τα χημικά peelings, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλής τεχνολογίας, μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε κλινικό και κυτταρικό επίπεδο και κατά τη γνώμη μου είναι πολύ υποτιμημένα».
Τα peelings μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση μιας ποικιλίας συστατικών. Συχνά χρησιμοποιούνται γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ και άλλα απολεπιστικά οξέα και ο θεραπευτής σας θα προσαρμόσει τα ενεργά συστατικά ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ποια είναι τα οφέλη του χημικού peeling
«Ένα peeling μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να απαλύνετε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, να βελτιώσετε την υφή του δέρματος, να ελαχιστοποιήσετε τη μελάγχρωση και ακόμη και να μειώσετε τα μαύρα και τα λευκά στίγματα», λέει η Dr. Williams.
Ποιο βάθος είναι το καλύτερο;
Υπάρχουν τέσσερις κύριες εντάσεις και βάθη χημικής απολέπισης. Τα πολύ επιφανειακά peelings δουλεύουν μόνο στα νεκρά επιφανειακά κύτταρα και μπορούν να γίνουν στην κλινική ή στο σπίτι με προϊόντα που δεν κυκλοφορούν από το φαρμακείο. Στην κλινική, τα επιφανειακά peelings εργάζονται στην επιδερμίδα, ενώ τα peelings μεσαίου βάθους στοχεύουν τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο ανώτερο χόριο, ενώ τα βαθιά peelings ταξιδεύουν μέχρι τα κατώτερα στρώματα. «Η ακριβής ισχύς του peeling θα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στο ατομικό δέρμα και τις ανάγκες του ασθενούς», τονίζει η Dr. Williams.
Τα περισσότερα επιφανειακά peelings δεν συνεπάγονται πολύ χρόνο διακοπής. «Τα peelings με υδροξυ-οξέα είναι εξαιρετικά peelings εκκίνησης και επίσης κατάλληλα για νεότερους ασθενείς ή για εκείνους που προτιμούν το δέρμα τους να μην είναι εμφανώς ξεφλουδισμένο μετά τη θεραπεία», λέει η Dr Williams.
«Τα επιφανειακά peelings είναι ήπια και ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος για τη βελτίωση της υφής του δέρματος και της συνολικής επιδερμίδας. Λειτουργούν αφαιρώντας μέρος της κεράτινης στιβάδας και μερικές φορές την ανώτερη επιδερμίδα. Μπορούν να βελτιώσουν τον αποχρωματισμό, την επιφανειακή τραχύτητα και την υφή, αλλά και να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου μέσω της επικοινωνίας μεταξύ επιδερμικών και δερματικών κυττάρων. Με ένα επιφανειακό peeling, θα επιτύχετε μια πιο εκλεπτυσμένη επιφάνεια του δέρματος με πιο φρέσκο, πιο ζωντανό τόνο και βελτιωμένη υφή», λέει η ίδια.
Από την άλλη, σύμφωνα με τη Dr. Williams, «Τα peelings μεσαίου βάθους λειτουργούν ιδιαίτερα καλά για πιο ώριμες επιδερμίδες με ορατές βλάβες από τον ήλιο. Έχουν πιο έντονα αποτελέσματα, αλλά συνοδεύονται από κάποιο χρόνο διακοπής».
«Τα πραγματικά βαθιά peelings χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση πιο σοβαρών δερματικών καταστάσεων. Συχνά γίνονται υπό πλήρη αναισθησία, για παράδειγμα στο πλαίσιο ενός χειρουργικού λίφτινγκ προσώπου. Ένα παράδειγμα παράγοντα βαθιάς απολέπισης είναι η φαινόλη. Δεν υποστηρίζω τέτοια peelings, καθώς συνοδεύονται από πολύ υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, παρακαλώ σημειώστε ότι συχνά στη γλώσσα των απλών ανθρώπων, τα μεσαίου βάθους peelings αναφέρονται ως “βαθιά”, αν και αυστηρά μιλώντας δεν είναι βαθιά σύμφωνα με τον παραδοσιακό ορισμό».
Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε χημικό peeling
Σύμφωνα με τη Dr. Williams, η απάντηση σε αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βάθος του peeling σας. «Ενώ τα μεσαία και βαθιά peelings είναι συχνά μια εφάπαξ συνεδρία, τα επιφανειακά peelings έρχονται γενικά ως μάθημα. Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, για τα επιφανειακά peelings συνιστάται συχνά ένας κύκλος θεραπειών (για παράδειγμα, τέσσερις έως έξι συνεδρίες σε διαστήματα μιας έως τεσσάρων εβδομάδων, ανάλογα με τον ακριβή τύπο του peeling και τον τύπο του δέρματος)».
Ποια είναι η καλύτερη μεταφροντίδα για το χημικό peeling
Είναι αυτονόητο ότι η επιδερμίδα απαιτεί ήπια περιποίηση μετά από κάθε είδους απολέπιση, οπότε απογυμνώστε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και βάλτε σε αναμονή τυχόν ρετινόλες, scrubs και οξέα απολέπισης. Είναι επίσης ωφέλιμο να αποφύγετε την εφαρμογή μακιγιάζ την επόμενη ημέρα.
«Μετά από κάθε peeling, είναι απαραίτητο να φοράτε καθημερινά αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος με SPF 30 έως 50 για περίπου τέσσερις μήνες – αν δεν το κάνετε ήδη ως ρουτίνα!», προσθέτει η Dr. Williams.