Οι Γαλλίδες ξέρουν να ντύνονται κομψά, κι αυτό είναι μάλλον κάτι που υπάρχει στο γενετικό τους κώδικα. Αγαπούν πολύ μερικά ρούχα και αξεσουάρ και αποφεύγουν εντελώς κάποια άλλα. Κάπως έτσι, κυκλοφορούν από το πρωί ως το βράδυ με σύνολα που εκπέμπουν την περίφημη γαλλική φινέτσα.

Η σειρά «Emily In Paris» (που αυτή την περίοδο μπορείτε να δείτε τον τέταρτο κύκλο της στο Netflix) είναι αφιερωμένη στο γαλλικό στιλ και όσοι την παρακολουθούν δε στέκονται μόνο στις ερμηνείες και στο σενάριο αλλά και στα κομψά σύνολα που φορούν οι πρωταγωνίστριες που ζουν στο Παρίσι.

Εμείς βασιστήκαμε στο βιβλίο «Πώς να είσαι Παριζιάνα όπου κι αν βρίσκεσαι: Έρωτας, στυλ και κακές συνήθειες» των Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret και Sophie Mas και απαριθμούμε τα απαραίτητα που θα βρει κανείς στη ντουλάπα μιας Γαλλίδας, της κοψότερης γυναίκας του κόσμου.

Τζιν: Πάντα, παντού και με τα πάντα. Αν το αφαιρέσεις από τη ντουλάπα της, η Γαλλίδα νιώθει γυμνή. Η τσάντα: Δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ, είναι το σπίτι της. Είναι ένα τρελοκομείο μέσα στο οποίο βρίσκει κανείς από ένα αποξηραμένο τετράφυλλο τριφύλλι μέχρι έναν παλιό λογαριασμό ρεύματος. Το λευκό πουκάμισο: Δε χρειάζεται πολλά λόγια, είναι εμβληματικό και διαχρονικό. H τεράστια εσάρπα: Ακριβώς επειδή δεν έχετε μπουφάν κι επειδή το παίζετε άνετη, όμως καμια φορά ξεπαγιάζετε.

Το μαύρο σακάκι: Αυτό που δίνει κομψή εμφάνιση ακόμα και σε ένα τζιν ελαφρώς βρόμικο. Είναι αυτό το σακάκι που φοράς τις μέρες που δε θέλεις να ξέρουν ότι δεν προσπάθησες πολύ για να ντυθείς. Οι μπαλαρίνες: Aντίστοιχο με το να φοράς παντόφλες -ένα πράγμα που δεν έχουν αγοράσει ποτέ. Με τις μπαλαρίνες δε χρειάζεται να επιλέξετε ανάμεσα στην άνεση και στην κομψότητα. Ή όλα ή τίποτα. Το μεταξωτό φουλάρι: Έχει πάνω από μία χρήσεις. Πρώτα απ’ όλα, δίνει μια νότα χρώματος σ’ ένα σκουρόχρωμο σύνολο χωρίς τον κίνδυνο στιλιστικού λάθους. Όταν βρέχει, το φοράτε στα μαλλιά σας. Και σκουπίζετε και τη μύτη του παιδιού σας, αν ξεμείνετε από χαρτομάντηλα. Η καμπαρντίνα: Mπορεί να σας προστατεύει από το κρύο λιγότερο από ένα πουπουλένιο μπουφάν, όμως με το μπουφάν αισθάνεστε σαν το ανθρωπάκι της Michelin.

Το φαρδύ πουλόβερ που πέφτει αφήνοντας ακάλυπτο τον έναν ώμο: Aν το φοράτε την επόμενη ενός πάρτι, νιώθετε σαν να είστε τυλιγμένη με ένα ζεστό πάπλωμα (υπάρχει τέτοια σκηνή στη σειρά Emily In Paris.) Είναι απαλό σαν λούτρινο αρκουδάκι, αγχολυτικό σαν ζάναξ και καλυπτικό σαν παραβάν τις ημέρες που νιώθετε πως έχετε πάρει λίγο βάρος στους γλουτούς. Το απλό, αλλά ακριβό T-Shirt: Eιναι αυτό με την τόσο φίνα διάφανη ύφανση που έχει την αίσθηση του κασμίρ.

Τα τεράστια, αλλά απλά γυαλιά ηλίου: Kάθε μέρα, ακόμη κι αν βρέχει, υπάρχει κάποιος λόγος για να τα φοράτε: υπερβολικό φως, χανγκόβερ, δάκρυα που κυλάνε ή η επιθυμία να φαίνεστε μυστηριώδεις. Το φαρδύ πουκάμισο: Ξεκουμπώστε ένα παραπάνω κουμπί, για να φαίνεται λιγότερο σοβαρό. Συνήθως το έχετε δανειστεί από τον σύντροφό σας και δεν του το επιστρέψατε ποτέ, ενώ εξακολουθείτε να το φοράτε στην αγκαλιά του επόμενου, γιατί οι έρωτες περνάνε, κάποιες τάσεις της μόδας όμως ποτέ.