Τα λευκά παπούτσια είναι ίσως το fashion item που λερώνεται πιο εύκολα από οτιδήποτε. Είναι ευάλωτο σε κάθε είδους φθορά και λέρωμα, ενώ ακόμα και η πάροδος του χρόνου αφήνει το σημάδι της πάνω τους, ακόμα και αν παραμείνουν μέσα στο κουτί τους.

Η γνωστή κιτρινίλα που αποκτούν τα άσπρα sneakers είναι μία από τις πιο ενοχλητικές και εμφανείς φθορές των παπουτσιών. Σημασία, όμως, έχει το γεγονός ότι με δύο τρόπους μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση και να τα συντηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε.

Σύμφωνα με τον πρώτο τρόπο θα χρειαστούμε μόνο λίγα προϊόντα, που πιθανότατα βρίσκονται ήδη στο σπίτι μας. Αυτά είναι το οξυζενέ, το οποίο θα εφαρμόσουμε στα παπούτσια μας, ένα ζευγάρι ανθεκτικά γάντια, για να προστατέψουμε τα χέρια μας, ένα διαφανές πλαστικό, για να τυλίξουμε τα παπούτσια μας, και μία ισχυρή λάμπα εσωτερικού φωτισμού ή εναλλακτικά πρόσβαση στο έντονο φως του ηλίου, ώστε να ενεργοποιηθούν οι λευκαντικές ιδιότητες του υπεροξειδίου.

Σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο, μπορούμε να βάλουμε – σε κάποιες περιπτώσεις – τα παπούτσια μας στο πλυντήριο. Σε πλύση μπορούν να μπουν τα εξής υφάσματα και υλικά: ο καμβάς, το πλαστικό, το καουτσούκ, το ψεύτικο δέρμα και τα πλεκτά. Υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο τα σουέτ και το αληθινό δέρμα.

Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να πλύνουμε τα sneakers μας στο πλυντήριο:

Βήμα 1: Αφαιρούμε τα κορδόνια και τα τοποθετούμε ξεχωριστά μέσα σε μία μαξιλαροθήκη ή μία διχτυωτή σακούλα πλύσης. Βγάζοντας τα κορδόνια διασφαλίζουμε ότι δεν θα μπερδευτούν μεταξύ τους και ότι η βρωμιά δεν θα μεταφερθεί σε αυτά.

Βήμα 2: Χρησιμοποιούμε μία μαλακή βούρτσα, για να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο.

Βήμα 3: Βάζουμε στο πλυντήριο τα παπούτσια, τη σακούλα με τα κορδόνια και τους πάτους και μερικές παλιές πετσέτες. Με τις παλιές πετσέτες προστατεύουμε ταυτόχρονα και το πλυντήριο και τα sneakers μας και διασφαλίζουμε ότι τα παπούτσια δεν θα χτυπάνε στα τοιχώματα του πλυντηρίου.

Βήμα 4: Προσθέτουμε μία μέτρια δόση υγρού απορρυπαντικού. Αποφεύγουμε το απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, ώστε να μην κολλήσει πάνω στα παπούτσια. Πλένουμε στους 30 βαθμούς, σε χαμηλές στροφές με ένα επιπλέον ξέβγαλμα στο τέλος.

Βήμα 5: Στεγνώνουμε τα παπούτσια σε εξωτερικό χώρο και προσέχουμε ιδιαίτερα να βρίσκονται στη σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια του στεγνώματος. Τονίζουμε το ότι πρέπει να βρίσκονται σε σκιερό μέρος, διότι η άμεση επαφή των παπουτσιών με το φως του ηλίου μπορεί να οδηγήσει σε φθορές όπως η αλλαγή του χρώματος ή η συρρίκνωση. Τοποθετώντας μια απορροφητική πετσέτα εντός των παπουτσιών διασφαλίζουμε τη διατήρηση του σχήματος τους. Δεν βάζουμε τα παπούτσια στο στεγνωτήριο και δεν χρησιμοποιούμε πιστολάκι μαλλιών, για να τα στεγνώσουμε, καθώς αυτό μπορεί να παραμορφώσει τα πλαστικά μέρη τους, όπως τις σόλες.