Η Μαρί Σαντάλ απαθανατίστηκε μαζί με το σύζυγό της, Παύλο, στο κέντρο της Αθήνας σε μία από τις επισκέψεις του ζευγαριού στην Ελλάδα και, όπως πάντα, ήταν εξαιρετικά καλοντυμένη ενώ κρατούσε, όπως συνηθίζει, μία από τις αγαπημένες της τσάντες: την Hermès Birkin σε μικρό μέγεθος.

Η Μαρί Σαντάλ φορούσε ένα τζιν παντελόνι, λευκό πουκάμισο, μπλε σακάκι, μπεζ kitten heels και την εμβληματική τσάντα του οίκου Hermès, που έχει πάρει το όνομά του από την τραγουδίστρια Jane Birkin.

Η τσάντα Hermès Birkin είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και πολυπόθητα αξεσουάρ μόδας

Η ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης το 1983, η Jane Birkin κάθισε δίπλα στον τότε CEO της Hermès, Jean-Louis Dumas, και του περιέγραψε τις δυσκολίες της να βρει μια πρακτική, αλλά κομψή τσάντα. Ο Jean-Louis Dumas εμπνεύστηκε από την περιγραφή της και δημιούργησε την πρώτη τσάντα Birkin. Η τσάντα παρουσιάστηκε επίσημα το 1984 και γρήγορα έγινε σύμβολο πολυτέλειας και κοινωνικού στάτους.

Οι τσάντες Birkin κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας δέρματα, όπως δέρμα μοσχαριού, δέρμα κροκόδειλου, στρουθοκάμηλου και άλλων εξωτικών ζώων. Κάθε τσάντα είναι χειροποίητη από έμπειρους τεχνίτες της Hermès. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, όπως τα Birkin 25, Birkin 30, Birkin 35 και Birkin 40, με τον αριθμό να αντιστοιχεί στο μήκος της τσάντας σε εκατοστά. Η τσάντα είναι γνωστή για το κλασικό, κομψό στιλ της, με χαρακτηριστικά όπως τα διπλά χερούλια και το κλείσιμο με λουκέτο και κλειδί. Οι πελάτες μπορούν να την παραγγείλουν σε διάφορα χρώματα και υλικά, καθιστώντας την τσάντα μοναδική και εξατομικευμένη για τον καθένα.

Η τσάντα Birkin είναι εξίσου γνωστή για τη σπανιότητά της. Δεν είναι διαθέσιμη στα καταστήματα Hermès και οι πελάτες συνήθως πρέπει να μπουν σε λίστα αναμονής για να αποκτήσουν μία. Αυτή η σπανιότητα αυξάνει και την αξία της τσάντας. Η τιμή της κυμαίνεται από αρκετές χιλιάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το υλικό και την προσαρμογή. Οι τιμές στην αγορά μεταχειρισμένων μπορούν να είναι ακόμη υψηλότερες, λόγω της ζήτησης και της σπανιότητας.

Από τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνει κανείς γιατί η συγκεκριμένη τσάντα έχει γίνει σύμβολο κύρους και πλούτου. Οι διασημότητες και οι πλούσιοι συλλέκτες την θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογής τους. Πολλοί θεωρούν την αγορά της ως επένδυση, καθώς η αξία της έχει την τάση να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Tέλος, η τσάντα Birkin έχει εμφανιστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ενισχύοντας την εικόνα της ως σύμβολο πολυτέλειας και επιτυχίας.