Πολλές φορές ο φόβος της τιμωρίας οδηγεί τα παιδιά στο ψέμα. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για «νέους» γονείς ή για όσους δε γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν σε ένα παιδί που λέει ψέματα.
-Όταν ένα παιδί λέει ψέματα θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, π.χ. θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και να επιστρέψει το παιχνίδι που πήρε.
-Όταν είναι πολύ μικρό το παιδί δεν είναι σε θέση να μας απαντήσει «γιατί».
-Τα μικρά παιδιά λένε ψέματα όταν θέλουν κάτι πολύ και φαντάζονται πως έχει γίνει, όταν φοβούνται την τιμωρία, όταν θέλουν να εντυπωσιάσουν, όταν ακούνε εμάς να λέμε ψέματα στους φίλους μας (π.χ. δε μπόρεσα να έρθω γιατί είχα δουλειά….) ή όταν θέλουν να εκδικηθούν.
-Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τον πραγματικό λόγο που το παιδί λέει ψέματα ώστε να δείξουμε κατανόηση και να ελέγξουμε τον ενδεχόμενο θυμό μας.
-Συζητήστε με το παιδί μόνο για το παρόν επεισόδιο. Μην κάνετε αναδρομές σε άλλα ψέματα που ανήκουν στο παρελθόν. Εστιάστε στο εδώ και τώρα.
-Εάν αποκαλέσετε ή αποκαλείτε το παιδί σας ψεύτη θα κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώνει την «ταμπέλα» του. Για να αποδείξει ότι έχετε δίκιο θα λέει ακόμη πιο πολλά ψέματα.
-Μη θυμώνετε, απλώς απομακρύνεστε από το παιδί σας το οποίο δικαιολογημένα θα προσπαθήσει να αμυνθεί.
-Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί. Αυτό θα βοηθήσει στα επίπεδα αυτοπεποίθησης του με αποτέλεσμα να νιώθει αρκετά ασφαλής να πει την αλήθεια.
-Οι δραματικές αντιδράσεις, φωνές, χειρονομίες κ.λ.π. επιδεινώνουν την κατάσταση.
-Οι σκληρές τιμωρίες οδηγούν σε περισσότερα ψέματα.
-Να λέτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε παρόλο που έκανε λάθος και να του το υπενθυμίζετε συχνά.
-Προσπαθήστε να λύσετε μαζί το πρόβλημα του.
-Μην αναφερθείτε ξανά στο περιστατικό.
-Υποστηρίξτε και ενθαρρύνετε το παιδί σας συχνά.
Πηγή: eqgames.gr